Soma davasında madenci ailelerinin isyanı sonuç getirdi: Tutuklu sanıklar mahkemede dinlenecek
301 işçinin hayatını kaybettiği Soma katliamı davasında madenci ailelerinin isyanı sonuç getirdi. Mahkeme, bir sonraki duruşmaya tutuklu sanıkların da getirilmesine karar vererek davayı 15 Nisan'a erteledi
GÜLSEN CANDEMİR - SEVGİM DENİZALTI - MANİSA
301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma katliamına ilişkin olarak 8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı dava,bu sabah Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Davanın görüleceği Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’ne yakın bir noktada toplanan işçi ailelerine,çok sayıda milletvekili,demokratik kitle örgütü,sendika ve siyasi parti de destek verdi. Kitle,duruşmanın yapılacağı salona doğru “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Katliamda yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin yazılı olduğu pankartla kortejin en önünde yürüyen işçi yakınlarından bazıları,kaybettikleri yakınlarının pankartta yer alan isimlerine dokunarak ağıtlar yaktı. Mahkeme salonunun önüne yürüyen aileler ve destekçiler,burada polis barikatıyla karşılaştı. Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve aileler,burada polis ablukası altında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Katliamda oğlunu yitiren İsmail Çolak,aileler adına yaptığı açıklamada,tutuklu sanıkların mahkemeye getirilmeme kararına tepki gösterdi.
SALONUN ÖNÜNDE ARBEDE
Açıklamanın ardından içeri girmek isteyen işçi yakınları ve avukatlar,polisin yalnızca ismi yazılı olan madenci yakınlarının içeri alınacağı şeklindeki açıklamasına sert tepki gösterdi. Salonun önünde yaşanan kargaşa uzun süre devam etti. Aileler,“Katil biz değiliz,onlar! Bu dava bizim davamız,o salona gireceğiz” diyerek tepkilerini sürdürürken,avukatlar mahkeme heyetiyle görüştü. Mahkeme başkanının talimatı üzerine,tüm aileler duruşma salonuna alındı.
Aileler,tutuklu sanıkların mahkemeye getirilmemesine karşı tepkilerini duruşma salonunda da sürdürdü. Mahkeme başkanının “İsim yazdırmayan kaldı mı?” şeklindeki sorusuna aileler “301 kişi yaz yaz biter mi? Katiller buraya gelsin,bizim yüzümüze baksın!”yanıtını verdi. Madenci yakını bir kadın sinir krizi geçirdi. Mahkemenin bu talebi değerlendireceğini açıklaması,tepkileri yatıştırmaya yetmedi. Sanık avukatları,can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle salonu terk etti. Bu gelişmeler üzerine mahkeme duruşmaya ara verdi.
TALEPLER KABUL EDİLDİ
Aranın ardından söz alan müşteki avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı,sanıkların mahkeme salonuna getirilmemesi yönündeki kararın hukuksuz olduğunu belirtti. Av. Can Atalay da TKİ,Enerji Bakanlığı,Çalışma Bakanlığı yetkilileri için soruşturma izni verilmediğini hatırlatarak,bu durumun adil yargılamayı engellediğine dikkat çekti. Sanıkların salona getirilmesi talebini yineleyen avukatlar,tüm sorumluların yargılanmasını,Bakanlıkların kamu görevlilerinin yargılanması için soruşturma izni vermesini talep etti.
Bir ara daha vererek talepleri değerlendiren mahkeme heyeti,kararını açıkladı. Heyet,tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmesine,gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına,kamu görevlileriyle ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı 15 Nisan’a erteledi.
***
Barolar:Yanınızdayız
Duruşmanın ardından bir açıklama yapan İzmir,Muğla ve Manisa Barosu başkanları,en başta acılı ailelerin duruşma salonuna alınmak istenmemesi üzerine yaşanan arbedeye tepki gösterdi. Ailelerin her zaman yanında olacaklarını söyleyen baro başkanları,dosyada yer alan sanıkların dışında kazada ihmali ve sorumluluğu bulunan tüm kamu görevlilerin de yargılanmasını istediklerini belirtti.
***
Taş:Takipçisiyiz
Duruşmada bulunan ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş,ailelerin taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmesinin herkesi memnun ettiğini belirtirken,bu davanın burada bitmeyeceğini,davaya sahip çıkılmadığı sürece iş cinayetlerinin devam edeceğini söyledi. Adalet Bakanlığı’nın dava üzerindeki etkisini de eleştiren Taş,“Adalet Bakanlığı bir süre sonra,kamuoyunun dikkatini çeken davalarda,mahkemeleri kurmadan böyle görüntülü sistemler ile noktalamak isteyecek. Buna izin vermemek için Birleşik Haziran Hareketi olarak nerede bir işçi cinayeti varsa orada olacak ve orayı ayağa kaldıracağız” diye konuştu.
HTKP adına konuşan Erkan Baş ise,işçilerin can güvenliğini almayan devletin,işçileri öldürenlerin can güvenliğini düşündüğünü ifade etti. Baş,Haziran Hareketi olarak davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.
***
Demirtaş:El ele verirsek…
Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü,Levent Tüzel,Sebahat Tuncel;CHP milletvekilleri Mahmut Tanal,Özgür Özel,Musa Çam,Mustafa Moroğlu,Sakine Öz,Sezgin Tanrıkulu,DİSK Genel Başkanı Kani Beko,KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Birleşik Haziran Hareketi bileşenlerinin de aralarında olduğu çok say��da kişi,kurum ve örgüt destek verdi.
Demirtaş,Kürkçü,Tuncel ve Pınar Aydınlar'la birlikte Soma davası sonrası HDP Akhisar ilçe Örgütü’nü ziyaret etti. Demirtaş,ziyaret sırasında halka hitaben yaptığı konuşmada,''Biz bu ülkenin ezilenleri,emekçileri el ele verirsek Soma gibi katliamları yaşamayız. Bunun için 7 Haziran bir fırsattır'' dedi.