Soma düşmanlığı bitmiyor

POLİTİKA SERVİSİ

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Soma davası ile ilgili aralarında Can Gürkan’ın da bulunduğu 4 sanığın ‘301 kez olası kastla öldürme’ suçundan yargılanması için verdiği karar 5 kişilik heyetten 3’ünün değiştirilmesi sonucu bozuldu. Daire, kendi kararını bozarak, ‘bilinçli taksirle ölüme’ ve ‘yaralamaya neden olma’ suçundan ceza verilmesini istedi. Yeni verilen karara göre sanıklar daha düşük cezalarla yargılanacak. Bu da Soma davası sürecinde yapılan onlarca kritik müdahaleden sonuncusu oldu.

Davaya onlarca müdahalede bulunuldu. Bilirkişiler ve mahkeme heyetleri değiştirildi, bilirkişi raporlarının tekrar takrar hazırlanması istendi... En çok tepki çekenlerden bazıları şu şekilde:

Tekmeci müşavire ödül

Davanın nasıl seyredeceği sürecin başından belli oldu. Olay henüz çok tazeyken Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel madencilerden Erdal Kocabıyık’ı yerdeyken tekmeledi. Yerkel ayağı incindiği gerekçesiyle darp raporu aldı. Madenciye kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi.
Ayrıca dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın protestolar sırasında Somalı bir yurttaşı yumrukladığı iddia edilen video görüntüleri tartışma yarattı.

Şirketin yükü TKİ’nin sırtına

Katliamdan 36 gün sonra Soma A.Ş.’nin “temlik” kararı almasıyla madenci yakınlarına ödenmesi gereken en az 150 milyon liralık tazminat yükü Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) kaldı.

Katliam sanıklarına terfi

Katliamın sorumluları arasında gösterilip yargılanan TKİ Kontrol Şube Müdürlüğü’nde Başmühendis Adem Ormanoğlu ile aynı birimdeki maden mühendisi Efkan Kurt’un yeni görevlere terfi ettirildikleri ortaya çıktı.

Yeni atama ilk tahliye

2017 yılında, davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Soma Davasını yöneten Aytaç Ballı’nın yerine Salih Pehlivanoğlu atandı. Değişikliğin ardından tutuklu olan vardiya amiri ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Böylece 6’sı tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada ilk tahliye gerçekleşmiş oldu.

Can Gürkan’a serbest

2018’in Temmuz ayındaki karar duruşmasında Soma A.Ş. Holding Başkanı Alp Gürkan ve birçok sorumlu hakkında beraat kararı verildi. Toplamda 37 sanık beraat etti. Can Gürkan 15 yıl, Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, Akın Çelik 18 yıl 6 ay, İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Can Gürkan 18 Nisan 2019’da yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye edildi. Gürkan’ın nerede olduğu hâlâ bilinmiyor. n Politika Servisi