Soma katliamı davasında mahkeme, bazı sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğuna, bu kişilerin aynı avukatlar tarafından savunulmasının doğru olmadığına karar verdi. Avukatlar: Karar isabetli

Soma katliamı davası: Menfaat çatışması erteleme getirdi

SEVGİM DENİZALTI

Soma katliamı davasında mahkeme, müşteki avukatlarının bazı sanıklar arasında menfaat çatışması olduğu yönündeki itirazını kabul ederek, bu sanıkların aynı avukatlar tarafından temsil edilemeyeceğine karar verdi. Bu karar üzerine sanıklardan bazıları avukatsız kaldı. Sanık avukatları süre istedi, duruşma yarına ertelendi.

Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden katliamına ilişkin davanın ikinci duruşması, bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz ifade verdi.

‘SEN NE BİLİRSİN'
İş güvenliğinden sorumlu maden mühendislerinden Necati Karadeniz, işe girdiğinde her madenciye verilen eğitimi aldığını, iş güvenliğine ilişkin ayrı bir eğitim almadığını söyledi. Kendi vardiyasında gaz ölçümlerinde herhangi bir anormallik görmediğini, son zamanlarda yoğun bir sıcaklık artışı hissetmediğini öne süren Karadeniz, hakimin sorularının büyük bölümüne “Bilmiyorum, benim görevim değildi, hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Aileler, bunun üzerine “Sen ne biliyorsun zaten, bize bildiğin bir şey söyle, sen ne iş yapıyordun o zaman?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

ALARM SİSTEMİ YOK!
Hakimin sorusu üzerine madende acil durumlar için bir haberleşme/alarm sisteminin olmadığını da söyleyen Karadeniz, “Kendi telefonlarımızla haberleşiyorduk, bir sorun olunca önceki vardiyadan arkadaşlar bize söylüyordu. Bir buçuk yıldır tatbikat yapıldığını görmedim” diye konuştu.

'SICAKLIK ARTIŞI HİSSETMEDİM'
Madende hazırlık işlerinden sorumlu teknik ekipten Harun Yılmaz da son zamanlarda bir sıcaklık artışı hissetmediğini ve işçilerden bu konuda herhangi bir şikâyet duymadığını iddia etti. Yılmaz, üretim zorlaması olduğu yönündeki suçlamaları da kabul etmedi. Gaz maskelerinin altı ayda bir kontrol edildiğini öne süren Yılmaz’a bir madenci yakını “İşçilere ‘Maskenizi açarsanız yevmiyenizi keseriz’ diyordunuz!” diye bağırdı.

‘MENFAAT ÇATIŞMASI VAR'
Avukatlar nisan ayında görülen ve sekiz celse süren ilk duruşmada, bazı sanıklar arasında menfaat çatışması olduğunu, dolayısıyla bu kişilerin aynı avukat tarafından temsil edilmesinin doğru olmadığını belirtmişti. Mahkeme başkanının görüşünü sorduğu savcı, katliamda ölen Mehmet Efe’nin altında çalışan bazı kişiler arasında menfaat çatışması olduğunu belirterek, eğer bu kişilerin avukatları aynı kişiyse yeniden avukat atanmasını istedi. Mahkeme heyeti, verdiği ara kararda, iş güvenliğinden sorumlu mühendisler, teknikerler, vardiya amirleri ve gaz ölçüm görevlileri arasında menfaat çatışması olduğunu ifade ederek, talebi kabul etti. Sanık avukatlarına tek tek hangi sanığın müdafii olacaklarını soran mahkeme başkanı, avukatların süre istemesi üzerine duruşmayı yarına (16 Haziran) erteledi.

'100 KİLOMETRE YOL GELDİK'
Aileler, duruşmanın ertelenmesine sert tepki gösterdi. Sanıklar ve avukatları yuhalamalar arasında salondan çıkarıldı. Bir madenci eşi, “Biz 100 kilometre uzaktan geldik, bunun için mi geldik” diye bağırırken, bir diğer madenci yakını “Ben bugün buraya gelebilmek için işyerimde 16 saat aralıksız çalıştım” diye bağırdı.

AVUKATLAR: KARAR İSABETLİ
Duruşma sonrası açıklama yapan ÇHD’li avukatlar, mahkeme kararının isabetli olduğunu, aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların ayrı avukatlar tarafından savunulması gerektiğini dile getirdi. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “Karar yerinde, her şey yolunda, asıl dava yarın başlıyor. Yarın burada daha kalabalık, daha güçlü olmalıyız” diye konuştu.

***

Hekimdi, şimdi de vekil olarak takip edecek

Seçimlerin sonucunda yeni Meclis’e giren vekillerden CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, duruşmanın ardından BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Soma katliamının olduğu zaman hekim olarak buradaydım, davanın da ilk gününden bu yana takipçisiyim. Bundan sonra da vekil olarak bu davanın peşini bırakmayacağım” dedi. Mahkemenin kararını olumlu bulduğunu belirten Biçer, “Ama önemli olan karar mekanizmalarındaki insanların yargılanması. Burada dinledik, sanık ‘Başkası verileri söylüyordu, ben yazıyordum’ diyor. Ocakta alarm sisteminin bile olmadığını söylüyor. Bu kadar denetimsizlik, bu kadar göz göre göre yaşanmış her şey. Biz asıl sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz, CHP olarak verdiğimiz sözlerin arkasındayız” diye konuştu.

Canlı blog | Soma katliamı davası yarına ertelendi