Soma Katliamı davasında gerekçeli karar açıklandı. Davanın avukatlarından Can Atalay “Kimin sorumlu olduğuna ilişkin bir kaçak dövüş yapılıyor” diye konuştu

Soma Katliamı'nda gerekçeli karar açıklandı: Tartışmalı karara tartışmalı gerekçe

EKİN AKYAZ ekinakyaz@birgun.net

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili kısa kararını daha önce açıklayan mahkeme, gerekçeli kararını da hazırladı. 5 bin 820 sayfadan oluşan kararda, “Gerçekten, işletilen ocak yüksek risk içermekte olup, bu risklerle yukarıda belirtildiği üzere yüklenici şirket yönetim kurulu başkanı tarafından bizzat bilinmektedir” İfadelerine yer verildi.

Kararda maden işletmecisi Can Gürkan’la ilgili “Eynez ocağındaki yangınlardan ve ocağın yapısal eksikliklerinden, ocağın devir alındığı tarihten, yani en baştan itibaren şirketin yönetimi kurulu başkanı olan sanığın, haberdar olduğu hususu mahkememiz tarafından kabul edilmiştir” dendi.

Yapısal hatalar
Olaya dair değerlendirmelerini sürdüren mahkeme heyeti, “İddianameye konu olayın en önemli ve temel nedenleri, yönetim anlayış ve uygulamalarından kaynaklanan yapısal nitelikte nedenlerdir. Olay, bir anlık hatalı uygulama, bir işçinin yanlış bir davranışına münhasıran bir vardiyaya tesadüf eden bir icrai hareket gibi anlık kusurlu bir harekete dayanmamaktadır. Özellikle meydana gelen yangının zararlı etkilerini arttırıcı nitelikteki havalandırma sorununun uzun yıllar şirket yönetim kurulu üyeliği yapıp, kaza tarihinde ise şirket yönetim kurulu başkanı sıfatına haiz sanık Can Gürkan tarafından oluşturulan mekanizasyona bağlı hızlı üretim artışı temelli üretim anlayış ve yaklaşımı doğrultusunda bu yönü ile karar alma yetkisi kapsamında işletme organizasyonunu aşan yapısal nitelikte bir kusur ve problem olduğu açıktır. Gerçekten, işletilen ocak yüksek risk içermekte olup, bu risklerle yukarıda belirtildiği üzere yüklenici şirket yönetim kurulu başkanı tarafından bizzat bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Göz göre göre
Katliam davasının avukatlarından Can Atalay gerekçeli kararı BirGün’e değerlendirdi. Mahkemenin kaçak dövüş yaptığını belirten Atalay “Katil fiili yani katil olmak dediğimiz şey tam olarak budur. Burada olayın oluş biçiminin nasıl olduğuna ilişkin saptamaya dair bir tartışma yapmıyoruz aslında, olayın nasıl olduğunu biliyoruz. Açıkça görülüyor ki, olaydan kimin hangi gerekçeyle sorumlu olduğuna ilişkin bir kaçak dövüş yapılıyor” dedi.

Dava sırasındaki usulsüzlüklere değinen Atalay “Bu dosya kararı açıklanmak üzereyken savcılık esas hakkındaki görüşünü açıklamak üzereyken Manisa Başsavcılığının müdahalesi ile dosya esas hakkında görüş bildirilmeyerek kitlendi bu arada mahkeme heyeti değiştirildi ve sonrasında da bu kusur tartışmasında mahkeme heyeti tarafından kabul edilemez yöntemlere başvuruldu. Dolayısıyla bu karar toplumun vicdanını derinden yaralar niteliktedir” diye konuştu.
Soma’daki maden faciası davasında işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, teknik nezaretçi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Madenin işletmecisi Can Gürkan da 15 yıl hapis cezası alırken holding başkanı Alp Gürkan’a beraat verilmişti.