Bartın Amasra’daki maden faciası ve sonrasında Erdoğan’ın açıklamaları, 8 yıl önceki Soma’yı anımsattı. Madenci aileleri, “Soma’ya 8 yıldır adalet uğramadı. 301 madencimizle adalet göçük altında” diyor.

Soma’ya bak Bartın’ı gör!
Fotoğraf: Depo Photos

Aycan KARADAĞ

Türkiye, geçen hafta Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciasıyla yasa boğuldu. 41 maden işçisinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘kader’ dedi. Erdoğan ayrıca, Amasra maden faciasının ardından sorumluların ortaya çıkarılacağını ve işçilerin ailelerine 1 milyon 500 bin lirayı aşan nakdi yardım yapılacağını söyledi.

Yaşanan facia ve Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar akıllara Manisa Soma’yı getirdi. Erdoğan 8 sene önce Soma’da 301 madencinin katledilmesinin ardından mikrofonlara ‘fıtrat’ açıklamaları yapmıştı. Erdoğan şimdiler de Soma için "gerekli desteklerin" verildiğini söylese de o günden bugüne ne adalet yerini buldu ne de madenci ailelerine hakları verildi.

8 YILDIR ADALET SOMA’YA UĞRAMADI

26 yaşındaki oğlu Uğur Çolak’ı maden faciasında kaybeden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak ise, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yine gördük ki Soma faciasından ders alınmamış. 41 evlat hayatını kaybetti. Onlarca yetim, gözü yaşlı eş, anne ve baba kaldı. Soma için ‘fıtrat, Amasra için de ‘kader’ dediler. Aynı senaryolar, aynı ihmaller… 8 yıldır adalet Soma’ya uğramadı. Mahkemeler sonuçsuz kaldı. 2014 yılında 301 madencimizle adalet göçük altında kaldı. Biz adalet bulamadık umarım Bartın bulur” diye konuştu.

Hukuki sürecin devam ettiğini söyleyen Çolak, şunları dile getirdi: “Sorumlulara hak ettikleri ceza verilmediği için maden kazaları hâlâ devam ediyor, madenler işçilere mezar oluyor. Bizim için mücadele eden avukatlar ise ceza aldı. 8 yıldır tazminatını alamayan birçok aile var. Soma için ‘gereğini yaptık’ açıklamaları gerçeği yansıtmıyor.”

Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin sahibi olduğu madende 14 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetti. Bu maden faciası ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük madencilik faciası’ olarak kayıtlara geçti. 301 madenciye mezar olan Soma’daki Eynez ocağı işletmesi facia yaşanmadan önce ilk olarak Ciner Holding’e verildi. Fakat telafi edilemez riskler barındırdığı için Ciner Holding ocağı tekrar Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TKİ) devretti. Riskler ortadan kaldırılmadan kömür ocağı daha sonra Soma Kömürleri AŞ’ye rodövans sözleşmesi ile verildi. Rodövans sözleşmesinde yılda 1,5 milyon ton kömür üretileceği belirtilmesine karşın, 3 milyon ton kömür üretilen madende “üretim zorlaması” yüzünden facia yaşandı.

301 MADENCİNİN HER BİRİ İÇİN 8 GÜN HAPİS

Yaşanan faciaya ilişkin 13 Nisan 2015’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama süreci geçen aylarda sonuçlandı. Davada karar patronlardan yana olurken, Danıştay da bu kararı onadı. Madenin sahibi Can Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis cezası aldı. Bu karara karşı aile avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Soma Katliamı davasının avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Gezi davasında verilen skandal kararla avukatlardan Can Atalay’ın tutukluluğu devam ediyor. Soma katliamının sorumlularına verilen cezalar ödül niteliğini taşırken avukatlara verilen hapis cezalarına da tepkiler sürüyor.

Öte yandan Soma faciasından bir gün sonra yerdeki madenciyi tekmelerken fotoğrafı çıkan Yusuf Yerkel ise şimdilerde Frankfurt’ta Ticaret Ataşesi koltuğunda oturuyor.

Madencilerin yakınları ceza davasında adalet ararken bir yandan da şirket ve TKİ hakkında tazminat davası açtı. Ailelerin tazminat talepleri hakkında yargı, kısmen kabul kısmen ret kararı verdi ve böylece davalılara da davacılara da vekâlet ücreti ödenmesi gerekti. Ölen madencilerin aileleri, işten atılan madenciler kaderleriyle baş başa bırakıldı. Yuvalar dağıldı, diğer ocaklarda çalışan işçiler işsiz kaldı, tazminatlarını yıllarca alamadı. Tazminatlarını almak için hak mücadelesi veren Tahir Çetin ve Ali Faik İnter trafik kazasında hayatını kaybetti. Geçen aylarda ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayatını kaybeden 301 madenci için TKİ aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama devam ettiği için 194 kişinin tazminat alamadığını açıkladı. Öte yandan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. iflas ettiği için bu şirketin ödemesi gereken tazminatlar TKİ tarafından ödense de şirket, avukatlık vekâlet ücretinin peşine düştü. Madenci aileleri için icra takibi başlattı.