Somalı aileler kayıplarını andı: Soma'nın kömürü katilleri yakacak

ERK ACARER - GÜLSEN CANDEMİR

Soma katliamının birinci yıldönümünün hemen öncesinde faciada yaşamını yitiren ailelerin çağrısıyla bir yürüyüş düzenledi. 

Soma'nın Atatürk Caddesi'nde toplanan acılı aileler ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce yurttaş '301 burada', 'Soma'nın kömürü katilleri yakacak' ve 'Soma'nın hesabı sorulacak' sloganlarıyla anmanın yapılacağı alana yürüdü. Yürüyüşe daha önceki farklı facialarda yaşamını kaybetmiş madencilerin aileleri de destek verdi.  Mitinge CHP milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel ve Aykut Erdoğdu da katıldı.

Yürüyüş yapan kitlenin en önünde yer alan madenci yakınları, artık hayatta olmayan 301 madencinin isminin yazılı olduğu pankartı taşıdı. Yürüyüş sırasında, maden faciasında eşini kaybeden ve iki çocuğuyla yalnız kalan bir kadın sinir krizi geçirdi.

Mitinge balkonlarından destek verenler ise, kortejdekiler tarafından 'Soma uyuma madencine sahip çık', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganlarıyla yürüyüşe katılmaları için aşağıya çağrıldı.

'SOMA'YI UNUTMADIM' DİYEN HAZİRANCILAR OLARAK SELAMLIYORUZ
Kaymakamlık önündeki miting alanına varıldığında ise önce faciada yaşamlarını yitiren madencilerin isimleri okundu.

Birleşik Haziran Hareketi adına konuşan Erkan Baş, "Hepinizi Türkiye'nin her yerinden 'Soma'yı unutmadım' diyen HAZİRAN'cılar olarak selamlıyoruz. Biz siyasetçi değiliz. Sesinize sers olmaya geldik, nutuk atmaya değil. Becerebilirsek, acınızı paylaşmak, kararlılığınıza güç katmak için geldik. Bozuk düzende sağlam çark olmaz, katliamın sorumlusu AKP'dir. Bir tarafta para içinde yaşıyor, Kaçak Saray inşa ediyorlar. Biz bu düzene son vermek istiyoruz. Üreten bizsek yöneten de biz olacağız. 13 Mayıs'ta bütün Türkiye'yi Soma'ya çevireceğiz" dedi.

SOMA'YI TOMA VE POLİSLE 'KUŞATTILAR'
13 Mayıs'ta siyasi partilerin, 16 Mayıs'ta da sendikaların programları olduğu için kendi seslerini yeterince duyuramayacağını düşünen aileler; bugün miting düzenleme kararı almıştı. Ailelerin çağrısına çok sayıda dernek, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve sanatçı da destek vermişti.

Miting için günler öncesinden Soma'yı adeta ablukaya alan polisin, ara sokaklarda geçişi kısıtladığı belirtildi. TOMA'larla çevrilen ilçeye, birçok başkan kentten takviye polis de gönderildi.

Somalı aileler mitinge çağırıyor: Kömür bitti, ömür bitti!

Siyah akar onların gözyaşları: Soma ve Ermenek'te hüzünlü Anneler Günü

(Fotoğraflar: Erk Acarer)