Somalı madenciler vekilini arıyor

EMEK SERVİSİ

AKP hükümeti, Soma’da yasal hakları olan kıdem tazminatlarını yıllardır alamayan binlerce maden işçisine verdiği sözü tutmadı. Rödovans sözleşmeli ocaklarda çalışan işçilerin tazminatlarını alabilmesi için bir torba yasa çıkarılacaktı; ancak teklif bile hazırlanmadı. Madenciler, 20 Temmuz’a kadar AKP’li bir vekilin bu teklifi hazırlayıp Meclis’e sunmasını istiyor.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın (Bağımsız Maden-İş) desteğiyle geçen yıl Manisa Kırkağaç’ta tazminat hakları için bir ay süren bir direniş gerçekleştiren madenciler, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın tazminatların ödeneceği sözü vermesi üzerine direnişi bitirmişti. Bakanlık, Eynez ocağında çalışan işçilerin tazminatının en kısa sürede ödeneceği, rödovans sözleşmeli madenlerde çalışan işçiler için ise mart ayı sonuna kadar yasal düzenleme yapılacağı sözünü vermişti.

VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTUN

Eynez ocağında çalışan işçilere tazminatları ödendi; ancak Atabacası, Uyar, Geventepe gibi rödovanslı ocaklarda çalışan işçiler için hiçbir yasal düzenleme gündeme gelmedi. Şimdi binlerce madenci, yıllardır ödenmeyen tazminatlarını alabilmek için bu yasa teklifinin bir an önce hazırlanarak Meclis’e sunulmasını istiyor. “Madenciler vekil arıyor” etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan işçiler, AKP Manisa milletvekillerine, Meclis’in tatile gireceği 20 Temmuz gününe kadar yasa teklifini hazırlayarak Meclis’e sunma çağrısı yapıyor. İşçiler, “Ölümüne çalıştırılanlar ölümüne direnirler. Tek kuruşumuzu bırakmayacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Israrla verilen sözlerin takipçisi olacağız” diyor.