Soma'da öğretmenlik yapan Ayşegül Ersoy, 13 yaşındaki öğrencisini polisin elinden kurtardığı için başka bir ilçeye sürgün edildi. Gerekçe ise ilginç: Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsmak

​Somalı öğretmene "polisin itibarını sarstın" sürgünü

SERBAY MANSUROĞLU

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamdan 4 gün sonra 17 Mayıs 2014'te avukatlara saldıran polis, o sırada arbedenin içinde kalan 13 yaşındaki çocuğu gözaltına almaya çalıştı. Durumu fark eden öğretmen Ayşegül Ersoy polise karşı çıkarak, çocuğu polisin elinden kurtarınca hakkında idari ve disiplin soruşturması başlatıldı.

Soruşturma sonucunda öğretmen Ersoy'a önce "kınama" cezası verildi ardından Kırkağaç ilçesindeki Gelenbe Şair Eşref Ortaokulu’na "Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak" gerekçesiyle sürgün edildi.

Polise mukavameti dolaylı kabul etmiş!
Öğretmen Ersoy'un sürgün edilmesine sebep olan olay ise Milli Eğitim Müfettişlerinin tutanağına şu ifadelerle yansıdı:

"...17 Mayıs 2014 tarihinde saat 12.30 sıralarında Soma İlçesi Kurtuluş Mahallesi Atatürk Caddesi 4 Yol kavşağında görevli memura mukavemet ettiği, şahsa ve kamuya ait mala zarar verdiği iddialarıyla ilgili olarak Soma Linyit Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Ayşegül Ersoy'un, disiplin yönünden Manisa Valilik makamının kamu düzenini sağlamak için yayınladığı yazının içeriği değerlendirildiğinde olağanüstü bir durum gerçekleştiği bir ortamda polisin vazifesine yardımcı olması gereken, polisin uyarılarına ve anonsuna rağmen yasalara aykırı olarak farklı illerden gelerek eylem yapmak için toplandığı anlaşılan grubun içerisinden ayrılmadığını, "12-13 yaşlarında bir çocuğu alacaklarını, kendisinin polise seslendiğini, onu almayın dediğini ve polisin de çocuğu bırakarak kendisini aldıklarını" beyan ederek grupla birlikte hareket ederek polise mukavemet ettiğini dolaylı olarak kabul ettiğinden hareketle Ayşe Gül Ersoy'un 657 sy. Devlet Memurları Kanunu 125/B-b maddesine göre hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak fiilinin faili olduğu ve kınama cezası ile tecziyesinin..."

'Yargıya başvuracağım'
BirGün'e konuşan Ersoy, "Hakkımdaki bu kararların siyasi kararlar olduğunu düşünüyorum. Mücadeleye yine devam edeceğim. İdare mahkemesine başvuracağım" dedi. Öğretmen Ersoy için üyesi ve yöneticisi olduğu Eğitim Sen'in Manisa Şubesi tarafından yarın saat 14.00'da açıklama yapılacak.

somali-ogretmene-neden-madencilere-destek-oldun-surgunu-51042-1.

somali-ogretmene-neden-madencilere-destek-oldun-surgunu-51043-1.