Türkiye kendi çözmesi gereken sorunlarını iyice ABD'ye havale etmiş görünüyor. Sömürge valisi gibi davranıp Türkiye'deki politikacıları ayağına çağıran Amerikan Büyükelçisi temaslarına devam ediyor...

Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush un 5 Kasım'da buluşmasından sonra PKK ile mücadele ve Kürt sorununu çözme konusunu ABD'ye havale etmiş gibi görünüyor. Önceki gün bazı Kürt politikacılarla görüşen ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson elçilik binasında davetlerine devam edecek. Büyükelçi Ross Wilson ve ABD Kongresi'nin iki üyesi önceki gün, eski bakan ve Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şerafettin Elçi, CHP Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer, eski milletvekillerinden Haşim Haşimi, Hak-Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, Başbakan'a yakınlığıyla bilinen AKP Diyarbakır Milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Abdurrahman Kurt ve Siirt Milletvekili Afif Demirkıran'ı özel bir kahvaltıya çağırdı.

ABD Büyükelçisinin daveti üzerine gerçekleşen toplantı, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinin ardından ortaya çıkan ve "Kürt sorunu konusunda yeni açılım" planlandığı ve "PKK'nın tasfiye edilece-ği"ni de içeren senaryoları güçlendirirken, DTP'li milletvekili ya da yöneticilerin toplantıya çağırılmaması dikkat çekti.

ELÇİ: YÖNTEMLER KONUŞULDU
Wilson'un düzenlediği toplantıya katılan isimler arasında yer alan eski bakan ve Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şerafettin Elçi, toplantıya ilişkin bilgi verirken "Wilson'la birlikte düzenlenen toplantıda herkesin ortak görüşü PKK'nın mutlaka silahtan arındırılması, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözülmesi için yöntemler oluştu-rulmasıydı" dedi.

BUCAK: KÜRT SORUNUNU KONUŞTUK
Görüşmeye katılan Hak Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, görüşme talebinin ABD'lilerden geldiğini bildirdi. Bucak, "Bizi sadece dinlediler. Ve not aldılar. Bir yorumda bulunmadılar. Her katılımcı kendi görüşlerini açıkladı. Sadece Kürt sorununu konuştuk, başka bir konu gündeme gelmedi" dedi. Bucak, görüşmede DTP'nin kapatılma davasının da gündeme geldiğini dile getirerek "AKP'li milletvekilleri DTP'nin kapatılmasına karşı olduklarını dile getirdiler" dedi. Bucak, "ABD Türkiye'nin önemli bir müttefiki. Görüşme talebi onlardan geldi. Onlar böyle bir gereklilik duyup bize başvuruyorlar. Bu görüşme çok doğal" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: NAFİLE ÇABA
DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Wilson'un Kürt poltikacılarla ABD'li senatörleri kahvaltıda buluşturmasına tepki gösterdi. Demirtaş, yaptığı açıklamada, "görüşme ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi gelmidi-ğini" söyledi. Demirtaş, "Biz büyük bir kesimi temsil eden bir partiyiz. Bu çabaları nafile çabalar olarak değerlendiriyoruz" demekle yetindi. DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelikise, ABD Büyükel-çisi'nin böyle bir görüşmeyi yapmasının normal olduğunu söyledi.

EMEP: ABD SORUN YAŞAMAK İSTEMİYOR
Görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulunan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ise "Wilson'un DTP'lileri toplantıya çağırmamış olmasının altında Türkiye yönetimiyle herhangi bir sorun yaşamak istememeleri, çatışmadan uzak kalma istekleri yatıyor" diye konuştu. ABD Kongresi'nden iki üyenin de katıldığı görüşmede, ABD'li yetkililerin Kürt siyasetçilerinden kurt sorunu konusunda PKK'nın silahsızlandırılması ve DTP hakkında açılan kapatma davası gibi konularda görüşlerini sordukları öğrenildi.

* * *
'ABD'den öğrenecek halimiz yok'
MECLİS'te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Wilson'un bazı Kürt kökenli politikacılarla yaptığı toplantıyı değerlendiren Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ABD Büyükelçiliği'nden kendisini de aradıklarını ve bugün öğle yemeğine davet ettiklerini bildirdi. Uras, ABD Büyükelçisi ile yapacağı görüşme için "Ben de tezlerimizi kendilerine ifade edeceğim. ABD'nin bu dönemdeki politikaları konusundaki eleştirilerimizi sunacağım" dedi. DTP'nin toplantıya çağrılmaması konusunda "Bu görüşmelerde DTP'nin olup olmayacağını bilmiyorum. Anladığım kadarıyla zamana yayılan bir görüşme olacak" şeklinde değerlendiren Uras, "Bizim için önemli olan, Bush sonrası ABD dış politikasının ne olacağıdır" dedi. Uras konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'de demokratikleşme yönünde kararlı adımlar atmak ve yeni Anayasayı birarada yaşama kültürünü teminat altına alacak hale getirmek, sosyal politikalar izlemektir. Tabii ki silahlı şiddetin sona erdiği zemin, Parlamento üzerinde demokratik siyasi çözüm konusunda somut adım atmak açısından önemli olacak. Yasama dönemi ekimde başladı. Bu işlerde acele edildiğini düşünüyorum. Parlamentoya ve Parlamentodaki partilere bir şans tanımak lazım."

Sorunun şiddet temelinde ya da ABD ve AB tarafından çözülemeyeceğinin görüldüğünü kaydeden Uras, "Biz ülkenin yurttaşları olarak Kürdüyle, Türküyle baş başa verip, demokrasi ve üniter devlet içinde bir çözüm seçeneğinden başka çözüm bilmiyoruz. Bunu da herhalde ABD'den öğrenecek halimiz yok. ABD'nin kendine hayrı olsaydı El Kaide, Usame bin Ladin meselesini çözerdi" ifadesini kullandı.

EVRIN GÜVENDİK - ÖZLEM ZORCAN