Meslek liseleri ‘çocuk işçiliği’ ve sömürünün yüzü olmaya devam ediyor. Milyonlarca lira cirolarıyla övünülen meslek liselerinde bu rekorlara imza atan öğrencilere ödenen ücret aylık sadece bin 300 TL civarında.

Sömürüde rekor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Verdikleri eğitimden çok öğrencilerin sırtından milyonlarca liralık ciro rekorları kırmalarıyla gündeme meslek liseleri ‘çocuk işçiliği’ ve sömürünün yüzü olmaya devam ediyor. Milyonlarca liralık cirolarıyla övünülen meslek liselerinde bu rekorlara imza atan öğrencilere ise aylık sadece 1300 TL civarında ücret veriliyor.


MA’da yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda Aralık 2021’de yapılan değişiklikle birlikte bu okullarda öğrenciler sektörlerde çalışmak üzere eğitilmeye başlandı. Değişiklikle birlikte öğrenciler ‘çırak, kalfa ve usta’ gibi sınıflandırılmalara tabi tutuldu. 24 Aralık 2022’de ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, okullardaki çırak ve kalfa sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını açıklayarak “Mesleki eğitimde yılda 3 tane tescil alınırken, bu sene 8 bin 300 ürünün tescili alındı ve bu ürünlerin 162 tanesi ticarileşti. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Meslek liseleri 2 milyarlık bir üretim kapasitesine ulaşmıştır” dedi.

FABRİKA GİBİ PROPAGANDASI

Bakanlığın, ‘fabrika gibi çalışıyor’ diye propagandasını yaptığı okullarda öğrenciler, 1300 TL gibi ücrete çalışırken okulların yıllık ciroları ise milyonlarca TL’yi buluyor. MEB, 18 Aralık 2022’de yaptığı yazılı açıklamayla meslek liselerinin 11 ayda 1 milyar 955 milyon TL gelir elde ettiğini ve buradan öğrencilere 94 milyon 332 bin lira, öğretmenlere ise 206 milyon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 milyon lira pay ödendiğini söyledi. Geriye kalan 1 milyar 654 milyon TL ise ‘çocuk işçiliği’ üzerinden devletin hazinesine aktarıldı.

Bazı meslek liselerinin yaptığı yıllık cirolar şöyle:

• Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Lisesi: 5,5 milyon TL

• Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 1,8 milyon TL

• Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 6,1 milyon TL

• Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 3 milyon TL

• Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 4 milyon TL

• İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 11,1 milyon TL

• Nevşehir Meslek Teknik Anadolu Lisesi: 2,5 milyon TL

• Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 1,2 milyon TL.

***

3 bin 792 meslek lisesi var

Ülkede toplam 3 bin 792 meslek lisesi bulunuyor. Bu liseler mesleki ve teknik Anadolu lisesi, mesleki eğitim merkezi, mesleki açıköğretim lisesi ve özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri olmak üzere 4’e ayrılıyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü verilerine göre; bu okullarda toplam 1 milyon 848 bin 236 öğrenci eğitim görüyor. Öğrenciler elektrik-elektronik teknolojisi, bilişim teknolojileri, sağlık hizmetleri, yiyecek içecek hizmetleri, makine ve tasarım teknolojileri, kimya başta olmak üzere 17 farklı alanda eğitim alıyor. Mesleki ve teknik eğitim adı altında okullarda ağır koşullarda çalıştırılan öğrencilere ise aylık 1300 TL ödeme yapılıyor.