Sömürüye karşı Fındık Mitingi’ne
SOL Parti Ordu merkezde yurttaşları mitinge çağırdı. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ESEN

Ordu’da SOL Parti, 24 Temmuz’da Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceği Fındık Mitingi için çalışmalarını sürdürüyor. SOL Partililer, Samsun Çarşamba ile Ordu kent merkezi ve Ünye’de pazarlarda ve ilçelerde bildiri dağıtmayı sürdürdü. Ünye’deki çalışmaları, biz de yerinde takip ettik.

Burada maliyetlerinin bir yılda yüzde 300-400 arttığına dikkat çeken bölge halkı, temel geçim kaynağı fındıktan umudunu kesme noktasına gelmiş. Tüm fındık üreticileri gibi, Ünyeliler de fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Talep, fındık alım fiyatının kilogram başına en az 70 TL olması…

Bildiri dağıtımında pazarda alışveriş yapan bir fındık üreticisiyle konuşuruz. "Bu başımızdakiler bize vermez bu 70 lirayı” diyerek başlıyor sözlerine. Hemen devamında da, şunları kaydediyor: "Nasıl geçinelim bu halimizle, fiyatlar ortada.” Söze başka bir üretici dâhil oluyor. 70 TL için "Keşke verseler" diyor, ardında da umudunun kalmadığını ifade ediyor.

Bir başka fındık üreticisi ile görüşüyoruz pazarda. Bugünlerde bahçesinden topladığı erikleri satarak geçinmeye çalışıyor. Yaşadıklarını şöyle aktarıyor: "Biz bu sene gübre atamadık, 8 bin lira olmuş, nasıl atalım? Gübre atamayınca da doğru düzgün fındık olmadı. 500 kilo ya çıkar ya çıkmaz. O da masrafını bile karşılamaz zaten. Tırpanı, ilacı, dibini almasıydı derken fındık para etmiyor ki..."

Ardından bildiri dağıtılmaya devam ediliyor. Ünye SOL Parti İlçe Başkanı Kadir Gül ise tüm ilçeyi pazar günü Fatsa Meydanı’nda yapılacak fındık mitingine davet ediyor. Zamlara, zulme, yoksulluğa ve fındıktaki sömürüye karşı halkı ses çıkarmaya davet eden Gül, "Fatsa Fındık mitingimize gelecek olan Ozan Ali Asker’e, Mehmet Gümüş’e, Fuat Saka’ya da şimdiden hoş geldiniz diyoruz" ifadelerini kullanıyor.

SOL PARTİ’NİN FINDIK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI TALEPLERİ

“Fındıkta sömürüye son” diyen SOL Parti’nin sömürünün sonlanmasına yönelik acil talepleri ise şu şekilde:

•Fındık taban fiyatı en az 70 lira olmalı, hemen açıklanmalıdır.

•Ferrero ve emperyalist tekellerin faaliyetlerine son verilmelidir.

•Sözleşmeli çiftçilik uygulamasının önünü açacak, toprak satışını zorunlu kılacak yasalar kaldırılmalıdır.

•Kooperatifleşme teşvik edilmeli, Fiskobirlik ve kooperatifler üreticinin doğrudan yönetimlerine katılacağı, söz ve karar hakkına sahip olacağı bir biçimde demokratikleştirilmelidir.

•Fındık üreticisinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, fındık üreticileri sosyal haklara kavuşturulmalıdır.

•Fındık işçilerinin emeğinin karşılığını alacağı insanca yaşam ve sosyal haklar temelinde ücret belirlenmelidir.