Kadına yönelik şiddet ve cinayetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Son 1 haftada 6 kadın evli olduğu erkek tarafından katledildi. Kadınlar, "Haklarımız elimizden alınıyor. Bu da faillere cesaret veriyor" dedi.

Son bir haftada 6 kadın, evli olduğu erkek tarafından katledildi
Son 3 günde 5 kadın da tanıdığı erkekler tarafından vahşice öldürüldü. (Fotoğraf: DepoPhotos)

İlayda KAYA

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin boyutları artarak devam ediyor. Son 1 haftada 6 kadın evli olduğu erkekler tarafından katledildi. Öldürülen 6 kadının 2’si evinde, biri iş yerinde, 3’ü ise sokak ortasında öldürüldü. Katledilen kadınların 3’ünün ateşli silahla, 2’sinin kesici aletle birinin ise boğulduğu belirlendi. 

Bu katliamların son örneği ise dün Antalya’da yaşandı.

Sinem Albeni isimli kadın, evli olduğu Ufuk Albeni tarafından evinde silahla vuruldu. Ambulansla hastaneye kaldırılan kadın yolda hayatını kaybetti. Sinem Albeni’nin cenazesi otopsi için morga kaldırılırken Ufuk Albeni ise gözaltına alındı. Kadın kuruluşları, cinayetlerin son bulması için devletin gerekli adımları atmadığına ve faillere gerekli cezaların verilmediğine dikkat çekti.

HAKLARIMIZA SALDIRI

SOL Feminist Hareket üyesi Gizem Gül Kürekçi, yaşanan ‘eş’ cinayetlerine ilişkin şunları söyledi:

“Dudu, Şükran, Belen, Bilge, Zeliha, Zakine 24 saat içinde kaybettiğimiz kız kardeşlerimiz. Kadına yönelik şiddetin, bu şiddetin en üst boyutu olan cinayetlerin, şüpheli ölümlerin her geçen yıl artması tesadüf değil. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleştikçe bize yönelen şiddetin boyutlarının ve sayısının artması kaçınılmazdır. En temel sözümüzü tekrarlayalım: Kadın cinayetleri politiktir, önlenebilir. Sıkı sıkıya sarıldıkları gerici referanslarla kadınların varlığını aileyle sınırlandırma çabaları, işsizlik dalgasının kadınlar üzerindeki ezici çokluğu, yoksulluğun ağır yükünün kadınların omuzlarına yıkılması, yaşamlarımızın ev içine hapsetmeye çalışılması eşitsizliği korkunç derecede pekiştiriyor ev içi şiddet ve kadın cinayetleri ne yazık ki daha da artıyor.”

İktidarın kadına yönelik politikalarını da eleştiren Kürekçi, “İktidarın yıllardır yürüttüğü gerici, kadın düşmanı politikalarının bir sonucu olarak her geçen yıl daha çok kız kardeşimizi kaybediyoruz. Mücadeleyle kazandığımız yasal haklarımıza rağmen tüm mekanizmalarıyla kadınlara yönelik saldırgan tutum ve söylemler, uygulanmayan yasalar ve faillere yönelik korumacı cezasızlaştırma hamleleri şiddetin önünü açıp erkekleri cesaretlendirirken kadınlar için bu ülkeyi giderek güvensiz ve tehlikeli hale getirdi. Türkiye’de eşitsizliğin sonuçlarını azaltacak ve eşitliği inşa için gerekli adımların atılacağı uygulamaların, mekanizmaların, yasaların tariflendiği devlet başta olmak üzere sorumluların tanımlandığı İstanbul Sözleşmesi ve ilgili yasa 6284 uygulanmıyor, iptal ediliyor, kaldırılmak isteniyor" dedi. 

BİRBİRİMİZİN ÇARESİYİZ

Kürekçi, şöyle devam etti: "Şiddetin herhangi bir aşamasında ne bir kolluk kuvvetinin görevini yerine getirmesi, ne bir ekonomik güvence, ne bir barınma imkânı ne de koruyucu ve önleyici yasaların kadın lehine işletilmesiyle karşılaşamıyoruz. Yasal güvencemizin varlığı mevcut Siyasal İslamcı rejimde faillere gerekli cezayı vermiyor, koruyor, tarafı oluyor; şiddeti önleyebilecek hiçbir uygulamayı hayata geçirmiyor. Yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi bir de nafaka vb. haklarımıza saldırılar sürüyor. Bu iktidar bize en cepheden saldırıyor.”

Kadına yönelik şiddetin ve cinayetin takipçisi olacaklarını da söyleyen Kürekçi, kadınlara seslenerek, “İktidar; sokakları kuşatan, şiddete sessiz kalmayan, intihar süsü verilmiş kayıplarımızın peşini bırakmayıp failleri ortaya çıkaran kadınların varlığına kastı var. Elindeki tüm imkânları bizi etkisiz kılmak için kullanıyor. Bize dayatılan şiddet dolu hayata karşı bir başımıza olmadığımızı biliyoruz. Gücümüzü birbirimizden alıyoruz, iktidarın kırıp geçemediği yan yana gelişlerimizden, öldürülen kız kardeşlerimizin hesabını sormamızdan ve bir kişi daha eksilmeyeceğiz diyerek verdiğimiz sözümüzün ardını hiç bırakmamızdan alıyoruz” diye konuştu.

***

Kayınvalidesini katleden erkek gözaltına alındı

Muğla'da 58 yaşındaki Sevgi Ağı, tartıştığı damadı Ali Murat T., tarafından bıçakla öldürüldü. Olay, dün saat 16.00 sıralarında Datça'nın Kızlan Mahallesi’nde meydana geldi. Sevgi Ağı ile kızı Özlem T. ve damadı Ali Murat T. arasında evde tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Murat T., bıçakla Ağı'yı vücudunun çeşitli yerlerinden bıçakladı. Sevgi Ağı olay yerinde yaşamını yitirdi. Ağı'nın cansız bedeni, morga kaldırıldı. Gözaltına alınan Murat T. ve eşi Özlem T., adliyeye sevk edildi.

***

İzmir’deki vahşi cinayete 'öfke' indirimi verildi

İzmir'in Bornova ilçesinde, evinde cam kesikleri içinde cesedi bulunan Ceyda Yüksel'i 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanıp 'haksız tahrik' indirimi uygulanarak, 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Serkan Dindar hakkında gerekçeli karar dün açıklandı. Kararda Dindar'ın, tahrik altında suçu işlediği, kapıldığı elem ve öfkenin niteliği ve boyutu dikkate alınarak da haksız tahrik indirimi uygulandığına vurgu yapıldı.