Bakanlığın yılbaşında 34 milyon olarak açıkladığı ziyaretçi sayısı hedefi daha sonra 25 milyona, son olarak 20 milyona, turizm geliri de 20 milyar dolara düşürüldü. Son yangınlar bu hedefi de zora soktu.

Son darbe de yangından geldi

HABER MERKEZİ

Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden birini oluşturan ancak pandemi nedeniyle hâlâ 2019 rakamlarının çok altında seyreden turizm sektörünü, Muğla ve Antalya gibi önemli destinasyonlarda devam eden yangınlar ve İngiltere’nin Türkiye’yi karantina listesinde tutmaya devam etme kararıyla daha da zor günler bekliyor.

Reuters’ın haberine göre özellikle Güney Ege bölgesinde 8 gündür devam eden yangınlar nedeniyle ileriye dönük rezervasyonların iptal olduğu, mevcut turistlerin de erken çıkış yapması nedeniyle otellerin büyük oranda boşaldığı belirtiliyor.


İNGİLTERE’NİN KIRMIZI LİSTE KARARI

İngiltere’nin Türkiye’ye, seyahat sonrası 10 günlük zorunlu karantina uyguladığı ülkeler listesinde tutmaya devam etme kararı ise, en büyük pazarı İngiltere olan Güney Ege otelleri için sezonu tamamen kaybetmeleri anlamına gelen ikinci bir darbe oldu.

REZERVASYONLAR İPTAL OLDU

Oteller için sıkıntılı bir sürecin başladığını belirten Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu, “Yangınla birlikte ileriye dönük rezervasyonlarımız tamamen iptal oldu diyebilirim. Yeni gelen rezervasyon da hiç yok. Erken çıkışlarla beraber otellerimiz büyük oranda boşaldı. İngiltere pazarı açılır diye beklentimiz vardı. O da olmayınca sıkıntılı bir süreç başladı” dedi ve ekledi: “İngiltere Güney Ege otellerini domine eden en büyük pazarımızdı. Bu karardan sonra bu seneyi kaybetmiş olarak görüyoruz. Eylül’de listede bir daha güncelleme olacak ama Eylül’e kadar otelcinin ayakta kalacağını zannetmiyorum.”

İngiltere’nin corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamındaki seyahat listesinde Türkiye kırmızı listede kalmaya devam etti. Buna göre Türkiye’den İngiltere’ye seyahat edenler için 10 gün otelde karantinaya girme zorunluluğu listenin bir sonraki güncellemesine kadar devam edecek.

OTELLER ERKEN KAPANIR

İngiliz turistlerin 2,3 ve 4. bant olarak ifade edilen denizden uzak otelleri tercih ettiğini, diğer turistlerin ise bu otelleri tercih etmediğini belirten Bülbüloğlu, bu nedenle özellikle bu otellerin en büyük darbeyi yiyeceğini belirtti.

Bülbüloğlu, “3 ve 4. banttaki oteller muhtemelen bugün yarın kapatırlar. 1. bant dolmadan 2. banttaki oteller dolmuyor. Dolayısıyla bunların da işi zor” dedi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise İngiltere’nin kararına işaret ederek, “İngilizlerin en yoğun tercin ettiği yerler Bodrum, Dalaman, Marmaris. Son birkaç yıldır Antalya da bu pastadan ciddi pay almaya başlamıştı. Turizm için çok ciddi dezavantaj çünkü Rusya ve Almanya’dan sonra en çok turist ağırladığımız üçüncü ülke İngiltere idi. İngiltere pazarının Ağustos’ta açılacağını düşünüyorduk ama uzadı. Bu pazarda en fazla gelir elde ettiğimiz yüksek sezonu kaybettik. Eylül’de açılsa bile yaz sezonuna bir faydası olmaz ama kış için golf ve spor turizmine fayda sağlar” dedi.

TURİZMDE HEDEF ZORA GİRDİ

Öte yandan, bu yıl için hedeflenen 20 milyar dolarlık turizm geliri de tehlikeye girmiş görünüyor.

Bu hedefe ulaşmanın mümkün görünmediğini belirten eski turizm bakanı Bahattin Yücel, “Turizm bakanlığı ve hükümet yetkililerinin beklentileri ile hayatın gerçekleri arasında taban tabana zıt bir gelişme var… 20 milyar dolar turizm geliri demek 25 milyon kişi gelecek demek. Nerede bu insanlar? Bütün varsayımlar hayal” dedi. Yücel, “Pandemiden sonra şimdi de ormanlar yandı. Bu yangınlar turistleri rahatsız eder, gitmezler. Yangın tehlikesi nedeniyle insanlar otellerden çıkarılıyorlar, tahliyelerin turistlerde yarattığı stres var… Marmaris’e doğadan, yeşillikten hoşlananlar geliyordu. Şimdi ormanlarımızı kaybettik. Bu kayıptan sonra Güney Ege’nin toparlanması 5 yıllık bir sürece yayılır. O bölgedeki en önemli etkinliğimiz mavi yolculuktu, kıyı turizmi yapıyorduk. O da bitti.”

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy hedeflerini 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir olarak açıklamıştı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da geçen hafta enflasyon raporu toplantısında bu yıl yaklaşık 20 milyar dolar turizm geliri beklediklerini söylemişti.

Turizm gelirleri ilk çeyrekte 2.5 milyar dolar, ikinci çeyrekte 3 milyar dolar olmak üzere ilk altı ayda 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu hedefe ulaşılması için yılın ikinci yarısında 15 milyar dolara yakın turizm geliri elde edilmesi gerekiyor. Yabancı ziyaretçi sayısı ise ilk altı ayda 5.7 milyon oldu.