Hükümetin kıdem tazminatı fonunu yeniden gündeme getirmesine tepkiler sürüyor. Bakan Selçuk “kazanılmış hakların korunacağını” iddia etse de emekçiler bu iddiayı  inandırıcı bulmuyor

Son kalemizi vermeyeceğiz

İstihdam Kalkanı Paketi kapsamında, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında kıdem tazminatı fonunun yeniden gündeme getirilmesine tepkiler dinmiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Kazanılmış haklar korunacak” dese de emekçiler bu açıklamayı inandırıcı bulmıyor. Emek örgütleri “Kıdem tazminatı son kalemiz, dokundurtmayız” diyor.

GEREKÇE: NÜFUS YAŞLANIYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün NTV’de yaptığı açıklamada, kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunacağını iddia etti. Selçuk, “30 güne karşı gelen bir yüzde 8,33 oranımız var, bu korunacak” dedi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin ne olduğu ve kıdem tazminatıyla nasıl birleşeceğine ilişkin soru üzerine Selçuk, Türkiye’de nüfusun yaşlanmakta olduğunu, 2045 yılından sonra yaşlı nüfusun genç nüfustan fazlalaşmaya başlayacağını söyledi.

Dolayısıyla ikinci ve üçüncü basamak emeklilik sistemlerini daha etkinleştirmek istediklerini savunan Selçuk, “TES, aslında bizim Hazine ve Maliye Bakanlığımızla beraber çalıştığımız, bu ikinci ve üçüncü basamakları daha etkinleştirmek için ortaya koymak istediğimiz bir model” diye konuştu.

BİRDEN ÇOK MODEL VAR

Selçuk, kıdem tazminatıyla nasıl birleşeceğine ilişkin olarak da “Cumhurbaşkanımızın geçen haftaki konuşmasında belirttiği gibi kazanılmış haklar korunacak; fakat ben müzakere devam ederken daha da modeller otururken bu konuda detay vermeyeyim” ifadelerini kullandı.

“Mevcut çalışanların sistemin değişmesi halinde mevcut sistemde kalma seçeneği olacak mı? Bir yılda bir aylık maaş tutarında kıdem tazminatı devam edecek şekilde mi kazanılmış haklar korunacak?” sorusuna ise Selçuk, şöyle yanıt verdi:

“Kazanılmış haklar korunacak. 30 güne karşı gelen bir yüzde 8,33 oranımız var, bu korunacak. Şu andaki bizim üzerinde konuştuğumuz modelde korunacak şekilde müzakereler yapıyoruz; fakat birden çok model var. Bu, karma bir emeklilik sistemi. Dolayısıyla bunun bir yüzde 8,33’lük kısmı var, normal tamamlayıcı olan kısmı. Bunun bir gönüllü ve ihtiyari seçilecek olan kısmı da olacak. Bunlar tam netleşince... Biz taraflardan önerilerini de aldık, netleştikten sonra inşallah onu da detaylıca açıklarız.”

Bakan Selçuk, bu sistemin yasama yılında yasalaşıp yasalaşmayacağına ilişkin olarak da müzakerelerin sürdüğünü ve hızlı şekilde çalıştıklarını söyledi.

PEŞKEŞ ÇEKEMEZSİNİZ

Bu iddiaları inandırıcı bulmayan emek örgütleri ise kıdem tazminatı hakkını gasp ettirmemekte kararlı. Tepki açıklamaları sürüyor.

İşçi Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada, “Tamamlayıcı emeklilik adı altında patronlara fon yaratmak için kıdem tazminatı hakkına el konması arayışından derhal vazgeçilsin! Kıdem tazminatı, bizlerin ödenmemiş emeğinin sadece bir kısmıdır ve patronlara peşkeş çekilemez!” dendi.

Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası da “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilişkilendirilerek kurulması hedeflenen Kıdem Tazminatı Fonu, tüm işçiler için güvence anlamına gelen kıdem tazminatından yararlanmayı tümüyle sınırlandıran ve hatta genel olarak yararlanmayı olanaksız kılan bir proje niteliğindedir. Bu yönüyle doğrudan ve katıksız biçimde emeğin sosyal haklarına, güvencelerine saldırı niteliğindedir” açıklaması yaptı. Tez-Koop-İş, bu saldırının etkisiz kılınması için işçi sendikalarına ve özellikle de Türk-İş’e önemli görevler düştüğüne dikkat çekti.

HİÇ Mİ VİCDANINIZ YOK?

CHP Genel Başkanı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da önceki gün parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümete “Emekçinin elinde kalan son güvenceye de mi göz diktiniz? Hiç mi yüreğinizde vicdan kırıntısı kalmadı?” diye sordu.

Öztrak, şu ifadeleri kullandı: “İşçinin alın terini iç etmenin adı ne zamandan beri istihdam kalkanı ya da tamamlayıcı emeklilik oldu? ‘İşçinin birikmiş kıdem tazminatlarını nemalandıracağız’ diyerek Hazine kağıtlarına yatıracaksınız. Emekçinin alın teriyle yandaş müteahhitlerinizi biraz daha semirteceksiniz. Hiç mi Allah korkunuz yok? Biz CHP olarak sendikaların kıdem tazminatı konusunda vereceği ortak kararın sonuna kadar destekçisi olacağız.”

FON İŞÇİYE DEĞİL PATRONA YARIYOR

İşsizlik Sigortası Fonu, salgın döneminde iş ve gelir kaybı yaşayan emekçilere değil, patronlara yaradı. Bakan Selçuk’un açıklamasına göre, bu dönemde ücretsiz izne gönderilen çalışanlara aktarılan kaynağın tutarı 1 milyar 700 milyon TL. Kısa çalışma ödeneneğine başvuran 3,5 milyon emekçiye ise fondan yalnızca 10,5 milyar TL ödendi. Öte yandan İşsizlik Sigortası Fonu’nda mayıs sonu itibariyle 127 milyar 335,1 milyon TL bulunuyor.

NORMALLEŞME DESTEĞİ

Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğine başvurmuş, ücretsiz izin ücreti almış çalışanların normal çalışmaya geçebilmesi için ‘normalleşme desteği’ sunulacağını da açıkladı. Selçuk, “Bu süreçten geçerken ilave istihdam sağlayan işverenlere de ‘ilave istihdam desteği’ adı altında bir destek sunacağız. Paketimizin içindeki diğer bir maddemiz ise istihdama dönüş. Bizim 1 Ocak 2019-Nisan 2020 arasında bir şekilde işinden ayrılmış, işini kaybetmiş olan çalışanlarımızın tekrar işe dönmesi için bir istihdama dönüş desteğimiz olacak. Bu da 2019 Ocak ile Nisan 2020 arasında işini kaybetmiş veya ücretsiz izne çıkmış diğer çalışanlarımız için olacak” dedi.