Güler Zere’nin avukatı Taylan Tanay,  Zere’nin cezasının ertelenmesi için Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak talep reddedildi. Dosya Köşk’te

Güler Zere’nin avukatı Taylan Tanay,  Zere’nin cezasının ertelenmesi için Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak talep reddedildi. Dosya Köşk’te
Çukurova Üniversitesi Balcalı Devlet Hastanesi’nde tutukluluk koşullarında  yaşam savaşı veren Güler Zere’nin serbest bırakılmasıyla ilgili beklenen rapor çıkarken, avukatları dosyanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ulaşmasını beklemeden, ilgili savcılığın yetkisini kullanıp, Zere’yi bırakması için Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak savcılık günün ilerleyen saatlerinde bu talebi reddetti.
Önceki gece Adli Tıp 3’üncü İhtisas Kurulu, Güler Zere’nin af kapsamında olduğuna dair kararını içeren raporu Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Fakslanan rapor, Zere’nin suçunun affıyla ilgili hazırlanan dosyaya konulup, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.  Adalet Bakanlığı, dosyayı, “Af kapsamında  değerlendirilebileceği” kanaatiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmak üzere  Çankaya Köşkü’ne gönderdi.
VİCDANIN TIKANDIĞI YERDEYİZ
Güler Zere’nin avukatı Taylan Tanay bu gelişmenin ardından bir açıklama yaptı. “Ahlakın hukukun ve vicdanın tıkandığı yerdeyiz ve şaşkınız” diyen Tanay şunları söyledi:
“Adlı Tıbbın raporu Elbistan Cumhuriyet Savcısı Özar’a ulaştı ve biz de Cumhurbaşkanlığı’nın inisiyatifine bırakılan affın uzun süreceği ve müvekkillimizin sağlık koşullarının ağırlığını göz önüne alarak tahliyesini talep etmek için başvuru yaptık.  İnanılmaz bir şekilde bu talep reddedildi. Bundan sonra Zere’nin sağlık koşullarında gelişecek kötüleşmede savcı sorumlu olacaktır.”
Tanay, savcı Özar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
CHP, GÜL VE ERGİN’İ SUÇLADI
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon toplantısında CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin, Güler Zere’nin durumunu da gündeme getirirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i de “görev ihmali suçuna iştirak etmekle” suçladı.

82 yaşında hasta
mahkûm dahi var
Güler Zere için tahliye edilerek belki de son günlerini ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte geçirme şansı doğarken, Türkiye hapishanelerinde aynı durumda bulunan onlarca hasta tutuklunun bekleyişi devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) verilerine göre 2009’un başından beri hapishanelerde çeşitli rahatsızlıklardan dolayı yeterli tedavi şansı bulamayan Mustafa Elelçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak, Resul Güner isimli tutuklu ve hükümlüler yaşamını yitirdi.
İki kurumun bugüne kadar duyurduğu ve acil olarak hapishaneden tahliye edilmesi gereken ağır hasta olan tutuklu ve hükümlülerin bazılarının isimleri ve durumları:
A. Samet Çelik: MDS Kan kanseri, Kırıklar 2 No’lu F Tipi.
Erol Zavar: Cezaevinde bulunduğu sırada başlayan migren ve safra kesesi ağrıları, daha önce geçirdiği tüberküloz, gözaltı sırasında gördüğü işkenceler ile dizlerinde oluşan menüsküs bunların en başta gelenleri. Mart 2007’de safra kesesi alındı. Halen kanama ve ağrılarının devam etmesi nedeniyle tetkikleri yapılıyor. Ankara Sincan F Tipi.
Gazi Dağ: Belden aşağısı felçli, iyileşme şansı yok. Antalya E Tipi.
Halil Yıldız: 82 yaşında. Yaşlı ve sağlık sorunları mevcut. Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi.
Remzi Aydın: Tekerlekli sandalyeyle yaşıyor. 9,5 yıldır hapishanede. Kocaeli 1 No’lu F Tipi.
Yusuf Kaplan: 85 yaşında vücudunun yüzde 79’u felçli. Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi. Çayan Ethem

Adli Tıp önünde protestolar sürdü
Güler Zere’ye ve Hasta Tutsaklara Özgürlük Platformu üyeleri,  Adli Tıp önünde protesto gösterisi düzenlediler. Oya Aslan, Güler Zere’nin infazının ertelenmesi için hiçbir yasal engel bulunmadığını belirtti.  Adli Tıp Başkanı Haluk İnce’nin “Kanserin yayıldığı haberini geç aldık” sözüne cevap veren Aslan, “Biz size bu raporu 16 Ekimde verdik, bu hastalığa yakalanmış olan tüm hastaların iyi besin alması gerekirken siz Güler Zere’ye bir çorbayı bile fazla gördünüz. İyi koşullar altında tutulduğunu söylediniz. Etrafında jandarmalar, ışıksız bir odada ayaklarından kelepçeli bir biçimde tutulan hangi hasta iyileşebilir bu mu iyi koşullar’’ diye konuştu. Bu arada Oya Aslan, Adli Tıp Raporu ve Cumhurbaşkanı affı süreciyle ilgili bilgi verdikten sonra,  “Zere henüz özgürlüğe kavuşmuş değildir” şeklinde konuştu. Zeynep Kuray