SANAT ve Hayat Dergisi Sahibi ve Sorumlu Yazı işleri Müdürü Aynur Özbakır, dergide yer alan 'Vasiyet' isimli yazı nedeniyle 5 ay hapis,...

SANAT ve Hayat Dergisi Sahibi ve Sorumlu Yazı işleri Müdürü Aynur Özbakır, dergide yer alan 'Vasiyet' isimli yazı nedeniyle 5 ay hapis, 375 YTL para cezasına çarptırıldı. Özbakır hakkında, İbrahim Kay-pakkaya'nın 28 Şubat 1973 yılında Diyarbakır Sıkıyönetim Tutuke-vi'nde yazdığı 'Vasiyet' isimli son mektubunu derginin 12. sayısında yayınladığı için dava açılmıştı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Aynur Özbakır'ı 5 ay hapis ve 375 YTL para cezasına çarptırdı.

Davalık olan derginin Haziran-Temmuz 2004 tarihli 12. sayısı 'NATO' ya ve Emperyalizme Karşı Sanatın ve Edebiyatın Seferberlik Çağrısı' başlığı ile özel sayı olarak yayımlanmıştı. Sözkonusu sayıda değişik ülkelerden evrensel saygınlığı bulunan aydın, yazar, sanatçı ve bilim insanlarının yazılarına; 'Son Mektuplar' bölümünde ise, antiemperyalist mücadelenin önde gelen isimleri Ernesto Che Guevara, Ho Chi Minh, Deniz Gezmiş, Mahir Cayan ve İbrahim Kaypakkaya' nın son mektuplarına yer verilmişti.