AB Kiev’e yardım, Moskova’ya ise yeni yaptırım konusunda anlaşırken savaş bir türlü son bulmuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya 60’tan fazla füze fırlattığı belirtilirken Kremlin’in yeni bir kara harekâtına hazırlandığı iddia edildi.

Son sürat savaş!
Rusya güçlerinin saldırısında Kriviy Rih kentindeki binalarda hasar oluştu. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana on binlerce kişi hayatını kaybederken savaş bir türlü son bulmuyor. Rusya ordusunun Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine füze ile saldırı düzenlendiği belirtildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat, ülke topraklarına 60'tan fazla füzenin düştüğünü söyledi. Kiev Şehri Askeri Yönetim Temsilcisi Mihail Şamanov ise Kiev ve çevresine fırlatılan 40 füzeden 37'sinin havada imha edildiğini kaydetti. Ukrayna basınında yer alan haberlere göre Kiev dışında, Harkiv, Herson, Kriviy Rih şehirleri ve çevresindeki yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılar sonucu, siviller yaşamını yitirdi ve yaralandı.

HALK SIĞINDI

Füze saldırıları nedeniyle başkent Kiev sakinleri metro istasyonu ve otoparklara sığındı. Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo'dan yapılan açıklamada, ülkeye yönelik gerçekleşen füze saldırıları sonucu enerji altyapılarının hasar aldığını bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Ukrayna ve Donbass'ta “özel askeri harekâtın” devam ettiğini söyledi.

HAREKÂT HAZIRLIĞI

Savaş son sürat devam ederken Ukrayna, Rusya'nın yeni yılda Kiev'i de hedef alan büyük bir kara operasyonuna hazırlandığını ileri sürdü. The Economist dergisine röportaj veren Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu saldırının ocak ayında başlatılabileceği uyarısında bulundu. Harekâtın Donbas bölgesinden, güneyden ya da Belarus üzerinden başlatılabileceğini vurgulayan yetkililer, Moskova'nın daha önce almayı deneyip başaramadığı Kiev'e tekrar saldırabileceğini belirtti. General Valery Zaluzhniy de "Ruslar 200 bin kişilik yeni bir ordu hazırlıyor. Tekrar Kiev'i almaya çalışacaklarından şüphem yok" ifadelerini kullandı.

Guardian'da yer alan haberde de Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov gelişmelerin Rusya'nın yeni kapsamlı bir saldırıya hazırlandığını gösterdiğini vurguladı. Reznnikov ise bu saldırının kısmi seferberlikle silah altına alınan 300 bin askerin eğitimlerinin tamamlanacağı şubat ayında gerçekleşebileceği tahmininde bulundu.

NOEL'DE ATEŞKES YOK

Öte yandan hem Rusya hem de Ukrayna tarafı Noel sırasında bir ateşkes olmayacağını açıkladı. 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana on binlerce kişi hayatını kaybederken milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Rusya'nın Rusça konuşan toplulukları Ukraynalı milliyetçilere karşı korumak gerekçesiyle başlattığı "özel askeri operasyon" sırasında birçok şehir de harabeye döndü.

***

BATI’DAN KİEV’E YARDIM MOSKOVA’YA İSE YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları önceki gün düzenlenen zirve toplantısında Ukrayna’ya yönelik mali yardımların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre ocak ayından itibaren Ukrayna’ya 18 milyar avroya kadar yeni mali yardımda bulunulacak. Söz konusu kaynak, her biri 1,5 milyar avroluk aylık dilimler halinde, büyük ölçüde sübvanse edilmiş krediler şeklinde Ukrayna’ya aktarılacak.

Rusya’yı hedef alan dokuzuncu yaptırım paketi Ukrayna Savaşı bağlamında daha önce yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlara ek olarak 200 civarında kişi ve kuruluşu daha kapsıyor. Buna göre ilgili kişi ve kuruluşların AB’ye giriş ve çıkışları yasaklanırken, Birlik içindeki mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca yeni yaptırım paketinde sivil ve askeri amaçlı kullanılabilecek ürün ve teçhizatlar için de yeni ihracat kısıtlamaları öngörülüyor.