Sona doğru yaklaşıyoruz

Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Depremi’nin 20’nci yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Görür, büyük İstanbul depremi öncesi durumu “fırtına öncesi sessizlik” olarak nitelendirdi. Son zamanlarda artan bina çökmelerine dikkat çeken Görür, “Depreme gerek yok, sarsıntısız da çöküyoruz” dedi.

Prof. Dr. Görür, özetle şunları söyledi:

  • Kırılma olasılığı yüzde 62: 99 depremleri Marmara’nın altındaki fayı tetikledi. Bu depremler Marmara’nın altında 500 senede birikebilecek stresi 55 saniyede deniz altındaki kabuğu tetikledi. O kabuk artık çatırdıyor. Kırıldı kırılacak. Her an olmak kaydıyla 99 yılından itibaren 30 yıl içerisinde kırılma olasılığı yüzde 62’dir. Demek ki sonra doğru yaklaşıyoruz.
  • Önlemler birer birer kayboldu: ‘99 depremi bir milattır, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ gibi laflar ettik ama unuttuk. O zamanlar her belediyede afet ile uğraşan birimler kuruldu. Sonra bunlar birer birer kayboldu. Konteynerler kaldırıldı, toplantı yerlerimiz AVM’ye dönüştü, otoparka dönüştü. Binalarımızın yüzde 60’ı mühendislik hizmeti almamış. Altyapımız ne ölçüde güvenli bilmiyoruz. Depreme dayanır mı, dayanmaz mı bilmiyoruz.
  • Depremi bekliyoruz ama hazırlık yapmıyoruz: İstanbul’da deprem bekleyen bir kent olarak riski arttıran her şey var. Hâlâ göç alan bir şehir hâlâ inşaat bina yapılan bir şehir. Bunlar riski yükselten şeyler. Depremi bekliyoruz ama hazırlığı yapmıyoruz. Riskleri azaltma çalışması yapılmalı.