‘Sonbahar çok zor geçecek’ uyarısı
Fotoğraf: AA

BirGün/Ankara

Seçimlere düşük faiz oranlarıyla giden iktidar, ekonominin çıkmaza girmesi ile sıkılaşma adımları atmaya başladı. Hem faizleri hem de vergileri yükselterek enflasyonu düşürmeyi amaçladığını ileri süren ekonomi yönetiminin attığı her adımın etkisi ağırlaşıyor.

Merkez Bankası'nın (MB) geçen ay başladığı faiz artışlarının bugün de devam etmesi bekleniyor. MB'nin politika faizini 500 baz puana kadar artırarak yüzde 18 ila 20'ye yükselteceği yönünde öngörüler bulunuyor. MB, haziran ayındaki 650 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 15’e çekmiş, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar sıkılaşmanın devam edeceğini vurgulamıştı.

Doç. Dr. Atilla Çifter

NEGATİF TABLO SÜRECEK

Enflasyon baskılarının çok fazla olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, döviz kurlarındaki hareketliliğin de devam edeceğini kaydetti. Vergi artışlarını hatırlatan Çifter, “Maliye politikasında doğrudan enflasyonu artıran adımlar atıldı. Böyle bir tabloda para politikası etkisizleştirildi. Temmuz ayı enflasyonu rekor düzeyde gelecek. Bu tabloda hem döviz hem de enflasyon için negatif tablo devam edecek” ifadelerini kullandı. Çifter,  Mehmet Şimşek’in ‘rasyonel politikalara dönüş’ açıklamasının üzerinden 40 günden fazla süre geçmesine karşın enflasyonu kontrol altına alacak bir adım atılmadığını belirtti. Şimşek’in önünde iki yol olduğunu belirten Çifter, “Bütçe açığı taşınamaz noktaya geldi. Ya vergileri halka yayarak bu açığı kapatacaktı ya da servet vergileriyle bu açık kapatılacaktı. İlk yol tercih edildi. Üçüncü bir yol daha vardı ama tasarruf önlemlerinde ne kadar tasarruf edileceği belli değil” ifadelerini kullandı. Sonbaharda turizm gelirlerinin düşmesi ve tarımda fiyat artışlarından dolayı enflasyonun yakıcı gerçekleriyle daha net karşılaşılacağını kaydeden Çifter, “Temmuz’daki kadar şok olmayacak ama yılsonu enflasyon beklentilerinin arttığı bu durumda sonbaharın zor geçecek” diye konuştu.