Yunanistan’da 25 Haziran’daki seçime kadar ülkeyi Sayıştay Başkanı Sarmas yönetecek. Komünist Partili vekil Gkiokas’a göre umudu canlı tutarak halkın çıkarını koruyan güçlü bir muhalefetin koşulları yaratıldı.

Sonuçlar umudu canlı tutuyor
Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, Sayıştay Başkanı Sarmas’ı geçici hükümeti kurması için görevlendirdi. (Fotoğraf: AA)

Umut Can FIRTINA

Yunanistan’da 21 Mayıs’taki seçimin ardından hiçbir parti hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamadığı için 25 Haziran'da yeniden sandığa gidilecek. Sandıktan birinci çıkan Yeni Demokrasi Partisi (YD) lideri Kiryakos Miçotakis’ten sonra SYRIZA lideri Aleksis Çipras ve PASOK-KINAL ittifakı lideri Nikos Androlakis de hükümet kurma görevini reddetti. Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, bir ay sonraki seçime kadar ülkeyi yönetmesi için Sayıştay Başkanı Ioannis Sarmas’ı Başbakan olarak atadı. Sarmas, Anayasa'nın 37'nci maddesi kapsamında bu süre zarfında ülkeyi geçici hükümetle yönetecek. Pazar günkü seçimde yüzde 7,2 oy alan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) milletvekili ve partinin Merkez Komite Üyesi Giannis Gkiokas, ülkesindeki son durumu değerlendirdi.

Seçim öncesi anketler YD ve SYRIZA’nın başa baş gittiğini gösterse de sandıkta YD 20 puan fark attı. Bu durum nasıl oluştu?

Sol genel olarak kaybetmedi. Kaybeden, tavizler vererek sistemin yaptığı halk karşıtı tercihleri destekleyen “sol” oldu. SYRIZA da bunlardan birisi. 2015-2019 yılları arasındaki hükümeti döneminde NATO ve AB’ye taahhütler verenler gibi birçok halk karşıtı yasayı yürürlüğe soktular. 2019 sonrası muhalefet döneminde sağcı hükümetin teklif ettiği birçok yasayı da onayladılar. Birçoğunun gözünde bu durum bu yasaları aklamak anlamına geliyordu. Bu duruş ise Yeni Demokrasi’yi besleyen muhafazakâr bir yönelime ve “başka alternatif olmadığına” dair düşüncelere yol açtı. Bu durum kararsız oylardan da anlaşılabilir. Ancak aynı zamanda yönetici sınıfın tercihlerine bağlı kalmayacak halk güçleriyle militan bir akımın güçlendirilmesi için ülkede olanaklar yaratılıyor. Bu da bir ölçüde KKE’nin aldığı oylara yansıdı.

Giannis Gkiokas, KKE Milletvekili ve Merkez Komite Üyesi

MeRA 25 partisinin lideri Iannis Varoufakis, sandık sonucuna yönelik “Yunanistan’ın ‘Erdoğanlaşması’ tamamlandı” yorumunu yaptı. Sizce de durum böyle mi?

Bu karamsar ve kaderci bir değerlendirme. Tüm zorluklara rağmen Yunanistan’da halkın ve emeğin hareketi ilerleme kaydediyor ve tekrar bir araya geliyor. Bu, hiçbir hükümetin, en gerici olanının bile görmezden gelemeyeceği bir etken. Otoriterliği yoğunlaştırma ve demokratik hakları kısıtlama planları yapanlar, karşısında emeğin ve halkın gücünü görecek.

Sizce KKE sandıkta nasıl bir iş çıkardı?

KKE yüzde, oy ve parlamentoda koltuk bakımından yükselişte. Başkent Atina’nın olduğu Attica bölgesinde 3’üncü sırada. Ekonomik ve sosyal hayatın yükünün büyük kısmını taşıyan, işgücünün yoğunlaştığı, yani emek hareketinin olduğu kent merkezlerinde yükselişte. Ayrıca KKE özel sektörde çalışan işçiler, üniversite öğrencileri ve diğer emekçi kesimin de desteğini kazandı. Ülkedeki sol güçlerin olumsuz ilişkileri içinde olumlu bir adım. Bu durum umudu canlı tutarak halkın çıkarını koruyan güçlü bir muhalefet koşullarını yaratıyor.