Soruların sızdırıldığı şüphesiyle iptal edilen KPSS’ye yönelik soruşturmalarda yol alınamadı. ÖSYM Başkanvekili Gülcü, Devlet Denetleme Kurulu, savcılık, YÖK ve ÖSYM’nin açtığı soruşturmaların 9 aydır devam ettiğini bildirdi.

Sonuçsuz kalan soruşturma
Her yıl milyonlarca genç iş umuduyla KPSS sınavına giriyor. (Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

Geçen yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ardından, soruların bir yayınevi tarafından sınavdan önce alındığı ve kendi yayınlarında kullandığı öne sürüldü. Yayınevinin sorularının KPSS’de de yer aldığının ortaya çıkmasının sonrasında sınav hakkında iptal kararı verildi. Sorumlular hakkında hem idari hem de adli soruşturma başlatıldığı açıklandı. Ancak bu soruşturmalardan dokuz ayda hiçbir sonuç alınamadığı ortaya çıktı.

‘HÂLÂ DEVAM EDİYOR’

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, soruşturmaların geldiği aşamayı sordu. Bakan Özer, Gökçel’in soruları için yanıt hazırlayan ÖSYM Başkanvekili Prof. Dr. Aslan Gülcü’nün cevabını paylaştı. Yanıtta soruşturmaların hâlâ devam ettiği bildirildi. Gülcü’nün dört ayrı soruşturmadan söz ettiği yanıtı şöyle: “Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca idari inceleme, eşzamanlı olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca inceleme ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Konuyla ilgili olarak Başkanlığımızca da idari inceleme ve soruşturma başlatılarak aynı zamanda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup soruşturmalar devam etmektedir.”

14 MAYIS’TA ÇÖZECEĞİZ

Milyonlarca memur adayının mağdur olmasına neden olan skandalın hâlâ çözülememiş olmasının “kabul edilemez” olduğunu bildiren CHP’li Gökçel, “Ülkede hukuk sistemi maalesef katledildi. Yargıya her zamankinden daha fazla müdahale var. KPSS skandalında yaşananları tüm ülke gördü. Böyle infiale neden olan ve milyonlarca mağdurun bulunduğu skandal hakkında şu ana kadar idari ve adli soruşturmanın tamamlanmaması kabul edilebilir ve sineye çekilir bir şey değil. Demokrasinin yerleşmiş olduğu ülkelerde böyle bir durum kabul edilemez. 14 Mayıs’ta sandıktan çıkan sonuçla birlikte bu skandalı da ortadan kaldıracağız” dedi.