1968 gençlik hareketinin önemli merkezlerinden Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenciler, seçimde ikinci tura kalan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen ile Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u protesto etmek için sınıflarda ve koridorlarda eylem gerçekleştirdi. “Ne Macron ne Le Pen”, “Aşırı sağa hayır” sloganları atan öğrenciler, neoliberal radikalizm ile faşizm arasında kalmanın korkunç olduğunu vurguladı. Öğrencilerin eylemi, bugün öğlen saatlerinde sona erdi.

Sorbonne'da öğrencilerin işgali sona erdi: 'Neoliberalizm ile faşizm arasında kalmak korkunç!'

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda iki sağcı aday Emmanuel Macron ile Marine Le Pen’in yarışacak olmasına tepki gösteren Sorbonne Üniversitesi öğrencileri okulu işgal etti.

Türkiye de dahil olmak üzere dünyayı kasıp kavuran 1968 gençlik hareketinin en önemli noktalarından biri olan Sorbonne Üniversitesi’ndeki eylemde, öğrenciler okulun duvarlarına “Faşizm bir seçenek değildir” yazdı.

“Ne Macron ne Le Pen” ve “Aşırı sağa hayır” gibi sloganlarla önceki gün öğle saatlerinden itibaren sınıfları dolduran öğrenciler, geceyi üniversitede geçirdi.

Öğrenciler, “Neoliberal radikalizm ile faşist radikalizm arasında seçim yapmak zorundayız ve bu korkunç bir şey. Seçimi meşrulaştırmak için çekimser olmak istiyorum” dedi.

Rektör Christophe Kerrero, yaptığı açıklamayla, eylemin “yasa dışı” olduğunu öne sürerken, okula çok sayıda polis ve jandarma ekibi gönderildi. Üniversite yönetimi derslere Cumartesi güne kadar online olarak devam edileceğini açıkladı.

Sorbonne Üniversitesi’ndeki işgal eylemi, bugün öğle saatlerinde içerideki öğrencilerin dışarı çıkmasıyla sona erdi.

Öte yandan Ülkenin önde gelen üniversitelerinden biri olan Sciences Po (Siyasal Araştırmalar Enstitüsü) öğrencileri de bu sabah "Macron istifa et yerini Melenchon'a bırak" ve "Aşırı sağa hayır" sloganlarıyla protesto gerçekleştirdi.

İKİNCİ TUR 24 NİSAN’DA YAPILACAK

Fransa’da 24 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen yarışacak. Macron yüzde 27,6, Le Pen yüzde 23,4 oy alırken, Fransa'da solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1 oranında oy alarak seçimi 3. sırada tamamlamıştı.

Anket şirketlerinin araştırmalarına göre, 18 ile 24 yaş arası seçmenlerin yüzde 34’ü seçimin ilk turunda 3. olan Boyun Eğmeyen Fransa parti lideri Jean Luc Melenchon’a oy verdi. İlk turda 18-24 yaşındakilerin yüzde 42'si oy kullanmadı.