Vekillerin elinde kalan tek denetim mekanizması olan soru önergeleri 28'inci dönemde önemini iyice yitirdi. Bakanlar, on beş günde yanıtlamak zorunda olduğu önergeleri bir aydır görmezden geliyor.

Soru önergeleri yanıtsız kalıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından TBMM’nin daralan denetim yetkisi, yeni dönemde de etkisini gösteriyor. Milletvekillerinin bakanlara soru sorabildiği tek yöntem olarak elde kalan yazılı soru önergeleri, 28’inci yasama döneminde henüz işletilemedi.

TBMM İçtüzüğü’ne göre, milletvekillerinin yönelttiği yazılı soru önergelerini bakanlar 15 gün içinde yanıtlamak zorunda. Ancak Haziran ayının ilk haftasında yemin eden ve neredeyse bir aydır görevde olan bakanlar, önergelere tek kelime yanıt vermedi. TBMM sistemine göre Mayıs ayından beri sunulan önergeler hala “cevaplanma sürecinde.” Bakanların sorulara ne zaman yanıt verecekleri ise kendi tercihlerine bağlı. Bu durumdaki önerge sayısı ise 420 olarak kayıtlara geçti.

YAPAY ZEKA DA VAR YABANCILARA SATIŞ DA

Bakanların bugüne kadar görmezden geldiği sorulardan bir bölümü şöyle:

•Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat tarihinde Maraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşların elektrik borçlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.

•DEVA Partili Burak Dalgın, geliştirilmeyen internet altyapısını ve yapay zeka hakkındaki çalışmaları Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

•İYİ Partili Kürşat Zorlu ise son bir yılda vatandaşlık almış yabancılara gerçekleştirilen toprak ve gayrimenkul satışını ve depremlerden etkilenen illerde yabancılara yapılan gayrimenkul ve toprak satışlarını Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

•CHP’li Ömer Fethi Gürer ise Resmi ilan alma hakkı elde eden internet siteleri hakkında yazılı soru önergesi hazırladı. Gürer, “Basın İlan Kurumu'nun yerel gazetelerin yanı sıra belirli kriterleri yerine getiren internet sitelerine de resmi ilan vermesi uygulaması kapsamnda, resmi ilan alma hakkını elde eden internet sitesi sayısı kaçtır? Bu internet sitelerinin illere göre dağılımı nedir” diye sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yöneltilen bu sorular da TBMM sistemine göre henüz yanıtlanmadı.

•CHP’li Ali Öztunç da önergesine yanıt alamayan isimler arasında yer aldı. Öztunç, son beş yılda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın affettiği hükümlü sayısını ve bunların suç gruplarını sordu.