Çorlu Tren Katliamı davasının 7’nci duruşmasının ara kararında üst düzey sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülen dava 7 Eylül’e ertelendi.

Sorumlulara suç duyurusu

HABER MERKEZİ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de yaralandığı tren faciasına ilişkin dava dün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü. Mahkeme ara kararında, başka sanıkların dava dosyasına ekleme yetkilerinin hukuken bulunmadığını belirtti. Mahkeme, üst düzey sorumluların tespit edilmesi için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunma kararı aldı.

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava öncesi faciada hayatını kaybedenlerin yakınları Santral Meydanı’nda bir araya gelerek adalet yürüyüşü gerçekleştirdi. Mahkeme salonu önünde yapılan açıklamada tüm sorumluların hak ettikleri cezayı alması istendi. 14 yaşındaki kızı Bihter’i ve kız kardeşi ile yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, “Kaza değil cinayet. İhmal cinayettir. Üç yıldır, iki yanlı bilirkişi heyetinin ardından adaletsizce süren bir adalet savaşımız var. Bugün uyandığımda tek dediğim bir şey vardı: Allahım bugün bir mucize olsun ve adalet bizi bulsun” dedi.

Davanın 7’nci duruşması sanık listesinin genişlemesine neden olabilecek dosyaya son giren bilirkişi raporları okunarak başladı. Bilirkişi raporlarına göre ‘asli kusurlu’ olan TCDD davaya yeniden müdahil olma talebinde bulundu ancak mahkeme heyeti bu talebi yine reddetti.

Faciada torunu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mehmet Öz, ‘’Adalet yerini bulsun yeter ki kıyamet kopsun. Bunu Adalet Bakanı söyledi. Ben torunumu kaybettim, kızım hastanede acılar içerisinde. Bu davada doğru gitmeyen çok şey var. Sizden devlet olarak gerçekleri istiyorum, sadece gerçekleri’’ diye konuştu.

GENEL MÜDÜRÜ GÖRMEK İSTİYORUZ

Zeliha Bilgin ise 982 gündür beklediği adaletin artık tecelli etmesini istedi. Gerçek sorumluların karşılarına getirilip yargılanmasını talep eden Bilgin, ‘’Dönemin Ulaştırma Bakanını, TCDD Genel Müdürünü görmek istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Müşteki avukatları, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Savcı, avukatların, TCDD müdürleri hakkında ek iddianame oluşturulmasını talep etmesi üzerine bilirkişi heyetinin genişletilmesini istedi. Mahkeme ara kararında, başka sanıkların dava dosyasına ekleme yetkilerinin hukuken bulunmadığını belirtti. Mahkeme Aralarında katliam tarihinde TCDD Genel Müdürü olan İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü olan Veysi Kurt, TCDD Genel Müdür danışmanı olan Mümin Karasu’nun da bulunduğu ve avukatların tespit ettiği 26 üst düzey sorumlu hakkında işlem yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Dava 7 Eylül’e ertelendi.

***

İddianame düzenlenmeli

Mahkeme kararını BirGün’e değerlendiren dava avukatlarından Onur Şahinkaya, şunları dile getirdi: ‘’Merkezdeki genel müdürlük seviyesindeki sorumluların sanık konumuna getirilmesini istiyorduk. Mahkeme de bunun için bir adım atmış oldu. Bundan sonraki en önemli iş, savcının üst düzey sorumluları soruşturup haklarında iddianame düzenlemesi. Mahkeme, savcıdan gelecek iddianameyi bekleyecek. Artık bu dava kendi başına yürümeyecek üst düzey sanıkları bekliyor.’’