Sorumlusu Saray rejimi

HABER MERKEZİ

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası, beraberinde kimi soru işaretlerini getirdi. İstifanın arkasında yatan neden sadece ekonominin durumu mu? Saray’dan uzun süre açıklama yapılmamasının arkasında yatan ne? Bundan sonra ne olacak? Bu sorulara Akademisyen Fatih Yaşlı, iktisatçı yazar Mustafa Sönmez ve Gazeteci Murat Yetkin ile yanıt aradık. BirGün TV’ye konuşan üç isim de istifa biçiminin çarpıklığına değindi.

Yaşlı’ya göre, uzun bir süredir ülkede siyaset parlamentoda değil, Saray içerisinde yapılıyor. Ekonominin durumundan Saray rejiminin sorumlu olduğuna vurgu yapan Yaşlı, “Siyaset Saray içerisinde bir takım kliklerin, hiziplerin en tepedeki isme kendini beğendirme, güç dengesi içerisinde yer bulma arayışları neticesinde şekilleniyor” dedi ve ekledi: “Ekonominin sorumlusu Albayrak olarak görünüyor olabilir. Mutlaka sorumlu aranıyor ise bu tek başına Albayrak değil, bugünkü rejimdir. İstifa tek başına anlam ifade etmez.”


“Saray yönetimi bakanların istifa etmesine izin vermiyor” ifadesini kullanan Yaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstifa yerine başkan onları görevden alıyor. Bu şekilde tek adam rejiminde kurulmuş güç imajı korunmuş oluyor. Yani ‘siz istifa edemezsiniz, Erdoğan sizi görevden alır’ deniliyor. Süleyman Soylu ve Berat Albayrak’ın istifasını düşünecek olursak adeta bir blöfe dönüşmüş durumda. Soylu da benzer şekilde istifasını açıklamıştı. Bu da bir bakıma güç gösterisiydi.”
Muhalefetin erken seçim çağrısını da değerlendiren Yaşlı, sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’de hiçbir seçim zamanında yapılmaz. Ama bu erken seçim gündeme gelirse çağrıcısı iktidar olacaktır. Erken seçimi garantiye getirdiğinde yapacaktır.”

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez’e göre ise Albayrak’ın istifası ‘aile içindeki kavgaları’ andırıyor. “Damat kırılmış ve incinmiş, kayınpeder de belli ki sinirlenmiş” diyen Sönmez, şu yorumda bulundu: “Bugün AKP taraftarları bile bu işe dudak büküyorlardır. Ekonomik olarak da itibar kaybettirir, güvensizlik yaratır. Bu hadiselerden sonra dövizin düşmüş olmasına aldanmamak lazım. Yeni atama yapıldı, beceriksiz Bakan gitti diye kimse dolarını bozup TL’ye geçmedi. Bu puslu havadır. Bu puslu havayı da kurtlar sever. Onun için bunu tam bir spekülasyon hazırlığı olarak okumak lazım. Ekonomi Bakanlığı’na yine Erdoğan’a sadık Nurettin Canikli, Binali Yıldırım gibi bir isim gelecektir.”

Sönmez, ana akım medyanın istifa sessizliğine ilişkin de şöyle dedi: “Sahibinin sesi bir medya olduğunu zaten biliyorduk. Bunun tarihe geçecek örneğini yasamış olduk. Ancak ne mutlu ki hâlâ bağımsız medya var.”

***

Eskisi gibi olmaz

Murat Yetkin: “Naci Ağbal ve Albayrak’ın arası hep kötüydü. Bu istifanın ardından bir takım haberler ortaya çıkmaya başladı. Biden seçildi, Erdoğan kutlama mesajı göndermeyen liderler arasında. Albayrak geri gelse bile artık eskisi gibi olmayacak hiçbir şey. Yönetim içindeki çatlak aile içine yayıldı. Soylu’nun durumundan çok farklı. Ve o zaman o istifasını verdiğinde taraftarları sokaklara döküldü oysa Albayrak’ın mesajı 600 bin beğeni aldı.”