‘Sorun çözülmezse iş bırakacağız’

Haber Merkezi

Asistan hekimler, "eşit işe eşit ücret talebiyle" dün yurdun dört bir yanında alanlara çıkarak eylemler yaptı. Sağlık sistemi içerisinde, sistemin yükünün önemli bir bölümünü üstlendiklerini söyleyen asistan hekimler “Özlük haklarımız için verdiğimiz mücadelede yaklaşık 1 yıl önce bizlere sözler verilmiş, müjdeler duyurulmuştur. Bu sözler yerine getirilmemiş, sürekli oyalanmış ve beklenmemiz istenmiştir. Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır” dediler. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya Hacettepe gibi illerdeki tıp fakülteleri önlerinde dün düzenlenen eylemlerde “Eşit işe, eşit ücret”, “Asistan hekim köle değildir” döviz ve pankartları açıldı, alkışlarla protesto edildi.

Üniversite Asistan Hekimleri adına yapılan ortak açıklamalarda, Sağlık Bakanlığı’na, Yükseköğretim Kurumu’na (YÖK), tüm hekim ve sağlık emekçilerine seslenildi. Özlük hakları için asistam hekimlerin verdiği mücadelede 1 yıl önce verilen sözlerin unutulduğu anımsatılan açıklamalarda, "Bu sözler yerine getirilmemiş, sürekli oyalanmış ve beklenmemiz istenmiştir" denildi. 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlandığı kaydedilen açıklamalarda "Ancak yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri YÖK’e bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır" ifadelerine yer verildi.

EYLEM KARARLARI

Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi: "Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği asistan, yan dal asistan ve uzman hekimleri olarak; ortaya çıkan adaletsizliğin kaldırılarak hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalışan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarımızın hakları da dahil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/Sağlık Bakanlığı/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz.”