Yurdun büyük bölümünü vuran sağanak, kentlerdeki ‘altyapı eksikliğini’ açığa çıkardı. CHP’li Gökmen, AKP’li yöneticilerin yıllarca altyapıyı ihmal ettiğini söyledi. İTÜ’den Prof. Dr. Orhan Şen ise çarpık kentleşmeye dikkat çekti

Sorun ‘havadan’ değil, yerden kaynaklı

Dilara ŞİMŞEK

SAĞANAK yağmurun önceki gün yurdun büyük bölümünü vurması, kentlerin altyapı eksikliğini bir kez daha açığa çıkardı. Sel, megakentte en çok Esenyurt’u vururken, belediye ekipleri çalışmalarına devam etti. Suların çekilmesiyle çamur altında kalan mahalle yolları da ekipler tarafından temizlenerek onarıldı. Zabıta ekipleri ise hasar tespit çalışmalarını sürdürdü. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da bölgeye gitti.

Bir kişinin sel nedeniyle yaşamını yitirdiği mahallenin sakinlerinden Murat Karakuş, “Altyapı yok, üstyapı yok. Gereken yapılsın" dedi. Sel sularından evi kullanılamaz hale gelen Murat Karakuş şöyle konuştu: “Burası dere yatağı. Burası giriş, bahçe katları sular altında kalıyor. Akşam biz burada azraille çarpıştık. Karşıda zaten cenaze var. Bile bile müteahhitler mühendisler buraya ev yapıyorlar. İnsanları bile bile ölüme sürüklüyorlar.”

Bodrum katındaki evini basan sel sularında mahsur kalan ve çevredekilerin hortum uzatmasıyla hayata tutunan 50 yaşındaki Murat Coşkun ise şu ifadeleri kullandı: "Çok zor, ölümü tattım diyebilirim."

İKTİDAR ALTYAPIYI YILLARCA İHMAL ETTİ

Esenyurt ve İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Ali Gökmen’e göre İstanbul'daki sel felaketinin sorumlusu AKP. CHP’li Gökmen zamanında altyapı konusunda çok uyardıklarını ancak AKP'li yöneticilerin rant hırsı yüzünden kendilerini dinlemediğini söyledi.

Çatalca’da yaşanan hortumun ardından da çatısı uçan ve su basan evlerde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Görevliler zarar gören yerleri gezerek ev sahipleriyle görüştü. Hortumda zarar gören fabrikanın çalışanı Serkan Kocadokur, "Canımızı zor kurtardık" derken hortumda evi zarar gören 70 yaşındaki Zeliha Ünlü şu ifadeyi kullandı: "Çok korktuk. Evin çatısı gitmiş."

Yaşananları BirGün’e değerlendiren İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre sorun havadan değil ‘yerden’ kaynaklanıyor. Prof. Dr. Kadıoğlu, “Suçu iklim değişikliğine atıp işin içinde çıkmaya çalışıyoruz” dedi ve ekledi: “Yerdeki altyapı önemli; dere yatağına yerleşmemek önemli. Önce dere yataklarına yerleşmeyelim sonra da havaya bakalım. Günah keçisi olarak iklimi aramak çözüm değil. Bizim buradaki problemimiz altyapı ve çarpık kentleşme... En ufak yağışta problem yaşıyoruz. Havanın normali yoktur, bu tür yağışlar olacaktır. Şehir planlamalarında 500 yılda yağabilecek en şiddetli yağışa göre plan yapıyoruz. Yüzyıllık yağışlara göre plan yapmamız lazım. Caddelerimiz, sokaklarımızda suyu doğru düzgün tahliye edecek sistemlerimiz olmalı. Bunu yapmıyoruz çarpık kentleşme yapıyoruz.”