Ülke futbolu uzunca bir süredir hakemlerden şikâyetçi. Beşiktaş da sahada yaşadığı problemler yerine hakemlerden dem vuruyor. Oysa tek sorun bu değil.

Sorun sadece hakemler mi?

Eren TUTEL

Beşiktaş’ta geçen sezon gelen şampiyonluğun ardından kadro kalitesi artmasına rağmen oyun pratiği çok geriye gitti. Bu sahaya da fazlasıyla yansıyor. Siyah-beyazlılar geçen sezon şampiyon olurken kompakt görüntüsü ve hücumdaki üretimiyle beğeni topluyordu. Kara Kartal, geride bıraktığımız sezonda kâğıt üstünde favori olmayan kadrosuyla bunları gerçekleştirmişti.

Bu sezona başlarken ise siyah-beyazlılar şampiyonlukta kritik rol oynayan Rosier-Ghezzal çekirdeğini korumuş üstüne Batshuayi, Teixeira, Pjanic gibi ‘sansasyonel’ sayılabilecek isimleri kadrosuna katmıştı. Bu transferle beraber durum tam tersine döndü ve siyah-beyazlılar bu defa kâğıt üzerinde favori olan taraf haline gelmişti. Ancak futbol kâğıt üzerinde oynanmıyor. Bunu bizzat geçen sezon deneyimlemiş olan siyah-beyazlılar, Şampiyonlar Ligi gelirine güvenip gereksiz bir büyümeye girdi.

TAKIM DAĞINIK

Hedef transferler yerine yıldız isimlere yönilmesi ilk yapılan yanlıştı. Ekonomik hacmi büyüyen takımın eski havasını yakalaması pek mümkün değildi öyle de oldu. Sahadaki dağınık görüntünün ana faktörlerinden biri bu.

İkincisi yeterli çalışmanın ve pratiğin yapılmaması. Sahada açıkça gözüktüğü üzere siyah-beyazlıların net bir hücum planı yok. Örneğin geçen sezon Rosier-Ghezzal üzerinden şekillenen hücum aksiyonları takımın hücumunu akışkan kılıyordu. Bu sezon ise bir ktaso Yine şampiyonlukta büyük rol oynayan ve geçen sezon takımın en büyük artılarından görülen takım savunması da geride bıraktığımız maçlarda büyük problem. İstediği kompaktlığı sağlayamayan Beşiktaş belli bir oyun pratiğine sahip olan bütün takımlar karşısında problem yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek gibi. Atiba’nın artık miadını doldurması ve orta sahadaki yükü çekememesi Josef’i tek başına bırakıyor ve Atlas gibi takımın bütün savunma problemini taşımaya çalışıyor. Haliyle de zaman zaman aksayabiliyor. Pjanic-Teixeira gibi savunma çabası düşük oyuncuların bıraktığı alanlar Kara Kartal’ın halletmesi gereken ciddi bir problem.

HAKEMLER HEDEFTE

Tüm bu sorunlar ortadayken Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın ve yönetim ‘saha dışı’ etkenlerden bol bol bahsediyor. Ağızlarından henüz sahadaki sorunları nasıl çözeceklerine dair herhangi bir ifade duymadığımız kulüp yetkilileri ve teknik direktörün bütün derdi hakemler.

Türkiye futbolunun bütün unsurlarının başvurduğu halının altına sorunları süpürme yönteminin iyice kabak tatı vermeye başladığı aşikâr.

Geçen sezon başardıkladırıyla önemli bir yol katettiğini gösteren Sergen Yalçın’ın ise şu ana kadarki dağınık ve çözüm üretemeyen görüntüsü tedirgin edici. Özetle siyah-beyazlıları bu görüntüsüyle pek parlak bir gelecek beklemiyor, sorunu dışarıda değil içeride aramanın vakti çoktan gelmişti artık onun için de uzatmalar oynanıyor.

***

Beşiktaş ilk puanının peşinde

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi C Grubu 4. haftasında bugün Sporting Lizbon'a konuk olacak. Jose Alvalade Stadı'nda oynanacak ve TSİ 23.00'te başlayacak karşılaşmayı Rusya Futbol Federasyonundan Sergei Karasev yönetecek. Grubunda oynadığı 3 maçı da kaybeden ve henüz puanı bulunmayan siyah-beyazlılar son sırada yer alıyor. İlk iki maçından mağlubiyetle ayrılan ve tek galibiyetini Beşiktaş karşısında 4-1'lik skorla alan Sporting Lizbon ise 3. basamakta bulunuyor.

Beşiktaş grubundaki ilk maçında Borussia Dortmund'a 2-1, Ajax'a 2-0, Sporting Lizbon'a da 4-1 mağlup oldu. İlk karşılaşmasında Ajax'a 5-1 yenilen Portekiz ekibi ise Borussia Dortmund'a 1-0 kaybetti. 20 kişilik kafileyle Portekiz'e giden siyah-beyazlı ekipte, sakatlıkları bulunan Domagoj Vida, Georges-Kevin N'Koudou, Michy Batshuayi, Miralem Pjanic ve Valentin Rosier de kadroya dahil edilmedi. Sakatlığı nedeniyle Hatayspor maçında süre alamayan Josef de Souza, Portekiz'e götürülecek.