Ülkede etkili olan sağanak yağışların ardından kentler olumsuz etkilendi. Birçok kentte dereler taştı, evleri su bastı. Sel sularına kapılan bir yurttaş ise yaşamını yitirdi. Ardahan’da da yıldırım isabet eden bir çocuk öldü.

Sorun sel değil, altyapı eksikliği
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Meteoroloji, aniden bastıran bunaltıcı sıcakların ardından gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. 30 kent için sarı ve turuncu alarm verildi birçok kent uyarıların ardından sağanak yağışla birlikte sele teslim oldu. Birçok kentte dereler taştı, evleri su bastı.  Samsun'un Çarşamba ilçesinde ise sel sularına kapılan Türkan Yılmaz hayatını kaybetti.

Çarşamba ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki Gökçedere Mahallesi'nde önceki gün akşam sağanak sonrası Abdal Deresi taştı. Odun toplamak için dışarı çıkan engelli Türkan Yılmaz da sel sularına kapıldı. Bölgeye çok sayıda AFAD, jandarma ve arama-kurtarma ekibi gönderildi. Ekipler, dün sabah Yılmaz'ın 6 kilometre uzaklıkta cansız bedenine ulaştı. Cenaze, Çarşamba Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

HEYELAN YAŞANDI

Ordu'yu da sel vurdu. Şiddetli yağışla birlikte, Altınordu ilçesinde dereler taştı. Taşbaşı Mahallesi'nde ise heyelan yaşandı. Heyelan sonucu toprak ve su birikintisi nedeniyle, Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapatıldı. Bölgeye müdahala etmek için giden Büyükşehir Belediyesine ait bir iş makinesi de toprak altında kaldı. Öte yandan sağanak nedeniyle Bülbül Deresi üzerinde bulunan bir köprünün korkulukları da yıkıldı. Taşan Bülbül Deresi üzerindeki köprüler tedbir amaçlı kapatıldı. Kuvvetli yağış nedeniyle, Zonguldak-İstanbul karayolunda heyelan yaşandı. Büyük kaya ve ağaç parçalarının düştüğü yol ulaşıma kapatıldı. Uzun araç kuyrukları oluştu. Devrek ilçesinde de sel yaşandı. Araçlar sular altında kaldı.

BİR ÇOCUK ÖLDÜ

Sağanak Ardahan'da da etkili oldu. Hanak ilçesine bağlı Börk Köyü’nde, evinin bahçesinde hayvanları ile uğraşan 15 yaşındaki çocuğa yıldırım isabet etti.  Ağır yaralanan çocuk kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Erzincan'da da sel, çamurun yolu kapatmasıyla Erzincan-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri, yolda temizlik çalışmasına başladı. Öte yandan selin etkili olduğu kentlerden biri de Düzce. Kentte Yığılca, Gölyaka, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde su taşkınları yaşandı. Çorumda’da etkili olan sağanak nedeniyle Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir binanın istinat duvarı çöktü.

ULAŞIMA KAPATILDI

Erzincan Sivas karayolu da meydana gelen heyelanın ardından ulaşıma kapatıldı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu yolda karayolları ekipleri temizlik çalışması yaptı. 

***

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu’da yaşanan sel nedeniyle bölgede incelemelerde bulundu. Adıgüzel, kentin durumuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Altınordu şehir merkezinde Bülbül Deresi taştı. Aziziye ve Zafer'i Milli derelerinin de zaten dere yatağına yol ve imar yapılması nedeniyle mevcut yatakları kapalıydı. Bu dereler de kendi yataklarını açarak 3 koldan Altınordu şehir merkezini su ile istila etti. Kesin sayı belli olmamakla birlikte 200'ün üzerinde iş yerinin selden etkilendiği tahmin ediliyor. Bülbül Deresi yatağının beton ile yükseltilmesi, yeterli ıslah çalışması yapılmaması, üzerine kurulan köprülerin yeterli açıklığının bulunmaması ve en önemlisi de önceki Büyükşehir Belediyesi tarafından bu derenin üstünü kapatılarak meydan yapılması suyun yataktan taşmasına neden oldu. Su yatağını bulamayınca bütün dükkânları ve evleri su bastı. Gülyalı, Perşembe ve Ünye ilçelerinde de su taşkınları, toprak kayması haberleri geliyor. Bölge acilen afet bölgesi ilan edilmeli.”

TURUNCU UYARI VERİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, sağanak yağışın hasarlara neden olduğu Ordu’ya gitti. Kentte incelemelerde bulunan Sezer, vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde çağrıda da bulunarak“Şu anda 15 ilimizi turuncu uyarı vermiş durumdayız. Meteoroloji ile beraber anlık olarak takip ediyoruz. Tüm kriz merkezlerimiz şu anda aktif durumda” dedi.