CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 42 işçinin ölümüne neden olan maden faciasının yaşandığı Amasra'daki maden ocağı işletmesinde ciddi sorunlar tespit edildiği için 45 günlük süre verilerek, sigorta yapılmadığı iddiasında bulundu. Mevzuata göre, sigortası olmayan madenin çalışmasının yasak olduğuna dikkat çeken Akın, "Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor" diye konuştu.

"Sorun tespit edildiği için sigorta yapılmadı, siyasi baskıyla maden çalıştırılmaya devam etti"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bütçeleri görüşmelerinde konuştu.

Akın, burada yaptığı konuşmada 42 işçinin hayatını kaybettiği Amasra'daki maden faciasına ilişkin bir iddiada bulundu. Akın, maden ocağında ciddi sorunlar tespit edildiği için 45 gün süre verilerek sigorta yapılmadığı, siyasi baskılarla faaliyetine devam etmemesi gereken maden ocağın işlediğini iddia etti.

"Türkiye’yi iş cinayetlerinde de dünyanın zirvesine taşıdınız. 42 madencimiz hayatını kaybetti. Bir ay geçti. Başka ülke olsa ne iktidar ne bakan kalır. İstifasını verir" diyen Akın şöyle devam etti:

"Bugün çok ciddi bir iddiayı gündeme getireceğim. Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunlu hale getirildi. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene iniyor. Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor.

Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir. Bize gelen bilgilerde Türkiye Taş Kömürleri’nin diğer dört madende de facia yaşanabilir sorumluluk yükümlük sizin üzerinize.”

(ANKA)