Sorunlar 2022’den 2023’e devretti

Mustafa BİLDİRCİN

Eğitim Sen, “2022’de Eğitimde Neler Oldu?” isimli çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Çalışmada, 2022 yılının eğitimde sorunlar yumağı ile geride kaldığı ifade edildi. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikalarının 2022 yılında da ısrarla sürdürüldüğünün altını çizen sendika, “Eğitim alanında yaşanan ağır sorunlar ve saldırılar, başta öğrencilerimiz, öğretmenler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkilemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışmada yer alan önemli başlıklardan bazıları şunlar oldu:

ÇOCUK İŞÇİ SORUNU

Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi başta olmak üzere, çıraklık ve stajyerlik uygulamaları gibi çok sayıda düzenleme, çocukların eğitimden uzaklaşmasına ve işçi olarak çalışma yaşamına sürüklenmesine neden oldu. Çocuk işçi sorununun temel nedeni eğitimde 4+4+4 düzenlemesidir.

MÜLTECİ SORUNU

MEB’in resmi verilerine göre 2022 yılında eğitim çağında bulunan 1 milyon 124 bin Suriyeli çocuğun ancak yüzde 65'i, yani 730 bini okula giderken yüzde 35'i ise gidemedi. Okula gidemeyen Suriyeli çocuk sayısı 393 bin 547 olarak kayıtlara geçti.

ÖĞRETMENLİK KANUNU

Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) 14 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TİCARİLEŞTİRME

Eğitimde yaşanan ticarileştirme ve özelleştirme uygulamaları, kimi zaman açık, ama çoğunlukla gizli olarak yapılmıştır. Bir taraftan eğitimin büyük bir bölümü zamanla birer, ‘Ticari işletme’ haline getirilen devlet okullarında sürdürülürken, diğer yandan eğitimin kamusal finansmanının tasfiye edilmesi yoluyla yoksul halkın eğitim finansmanı içindeki payı artmıştır.

DİNSELLEŞTİRME

MEB’in merkezi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, yerellerde ise İl müftülükleri başta olmak üzere, büyük çoğunluğu dini cemaatlerin uzantısı olan kimi vakıf ve derneklerle çeşitli konu başlıkları altında imzalanan işbirliği protokolleri, eğitim sisteminin büyük bir kuşatma ile karşı karşıya olduğunu göstermiştir.