Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 5 ay geçmesine karşın plansızlık ilk günkü gibi. Su ve elektrik kesintileri bölgede ciddi bir problemken, gelen fahiş faturalar, yurttaşların cebini yakıyor.

Sorunlar aynı çözüm hâlâ yok
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde depremzedelerin kaldığı çadırkentte çıkan yangında 50 çadır yandı. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 5 ay geçti. Afetin vurduğu kentlerdeki sorunlar hâlâ ilk günkü gibi. Çözülemeyen barınma, sağlıklı suya erişim gittikçe zorlaşıyor. Afetzede yurttaşlar suya ve elektiriğe de hâlâ güçlük çekiyor. Suya ve elektiriğe ulaşamadıkları gibi, yüksemiktarda gelen faturalar  yurttaşların cebini yakıyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın dün yaptığı açıklamada, kentteki yaklaşık 50 bin ağır hasarlı binanın yıkılacağını duyurması afetin büyüklüğü bir kez daha gözler önüne seriyor. 

KAYIPLAR BULUNAMADI

Depremlerin ardından başta çocuklar olmak üzere birçok yurttaş kayboldu. Enkaz kaldırma çalışmalarında molozların arasından çıkmayan yurttaşların kaçırıldığı yönündeki ihtimali üzerinde duruluyor. Kaybolan yurttaşların aileleri, kayıplarının ölü de olsa bulunmasını istiyor. Aylardır kayıplara yönelik bir gelişme yok.

HÂLÂ ÇADIRLARDA KALIYORLAR

Barınma sorunu ilk günkü gibi duruyor. Konteynerlere taşınamayan yurttaşların çadırlar sık sık alevlere teslim oluyor. Yurttaşların bazıları hasarlı evlerine dönmek zorunda kalıyor. Bölgedeki yurttaşlara psikolojik destek de verilmiyor. Çocuklara bir kukla oyunu izletilerek depremin yaşandığı gün canlandırılması büyük tepki çekti.

TEMİZ SU EN BÜYÜK SORUN

Bölgedeki hijyen, temiz su sorunu çözülemeyen en büyük problem. Hatay’daki yurttaşlar yaklaşık 5 gün suya ulaşamadı. Malatya başta olmak üzere diğer kentlerde musluklardan pis su gelmeye devam ediyor. Bu kesintilere karşın faturalar da depremzedelere kesiliyor. Faturalar, yurttaşları ceplerini yakıyor.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI HAZIRLANACAK

Depremden sonra hasarlı binalar yıkılmaya devam ederken depremle yerle bir olan binalar için de yürütülen soruşturmalar sürüyor. Son olarak Adıyaman’da yürütülen soruşturmalar kapsamında sadece 49 şüpheli tutuklandı. Diyarbakır’da ise 411 kişinin hayatını kaybettiği yıkılan 6 binayla ilgili devam eden soruşturma için kapsamlı bilirkişi raporu hazırlanacağı belirlendi.

TÜRKİYE, 53 BİN KEZ SALLANDI

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Özmen, Türkiye'nin yılın ilk yarısında yaklaşık 53 bin kez sallandığını açıkladı. Özmen, “Bu yılın 6 ayında neredeyse yıllık ortalamanın iki katı kadar deprem oldu” dedi.

DEPREMZEDE ÖĞRETMENLER MAĞDUR
Berkay SAĞOL

Afet bölgesinde görev yapan binlerce özel sektör öğretmeni işsiz kalmış durumda. AYDÖP üyeleri, “Depremzede öğretmenlerin koşulsuz, şartsız kamuda istihdam edilmesini istiyoruz” dedi.

Özel sektörde çalışan depremzede öğretmenlerin mağduriyetleri depremin üzerinden 5 ay geçmesine karşın giderilmedi. Farklı işler yapmak zorunda kalan öğretmenler atama beklerken, kamu çalışanlarına verilen tazminatlardan yararlanmak istediklerini söyledi. Ataması Yapılmayan Depremzede Öğretmenler Platformu’nu (AYDÖP) kurarak, atama için mücadelelerini sürdüren öğretmenler, deprem tazminatı talep etti. BirGün’e konuşan AYDÖP Sözcüsü Bestami Bozkurt, işsiz kaldıklarını söyleyerek “Depremden sonra dönem ortası olduğu için okullara başvuru yaptığımız halde çoğumuz iş bulamadık, bir kısmı farklı illere giderek evini yeniden kurarak sonraki dönem için iş bulabildi bir kısmı gidecek mali gücü olmayınca deprem bölgesinde kaldı. Devlet kendi kadrosunda çalışan öğretmenlere deprem tazminatı adı altında 8 bin TL ödeme yaptı. Bundan maalesef özel sektör çalışanı olarak bizler yararlanamadık” dedi. Bozkurt, işsiz kalan öğretmenlerin bu süreçte tarlalarda günlük yevmiyelerle çalıştıklarını anlattı.

HAKLARIMIZ YOK

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hatay Temsilcisi İsmail Bozoğlan da depremden önce sigortasız çalışan özel sektör öğretmenlerinin hiçbir haktan yararlanamadığına vurgulayarak şunları söyledi: “En yüksek maaş veren kurum bile 14 bin TL teklif ediyor. Patronlar öğretmenlerin durumunu bildikleri için öğretmenleri kölelik koşuluna mecbur bırakıyor. Öğretmenler ne yapacaklarını bilmiyorlar ve kara kara düşünüyor çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hiçbir açıklama yok. Özel sektörde çalışan öğretmenler yokmuş gibi davranılıyor. Depremzede öğretmenlerin koşulsuz ve şartsız şekilde kamuda istihdam edilmesini talep ediyoruz.”