AKP’nin 12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ne dair konuşan eğitimciler, “AKP teklifi, sorunları çözmez. Seçim kozu olarak kullanılacak” dedi.

Sorunlar yumağı asla 12 madde ile çözülemez

MUSTAFA BİLDİRCİN

Öğretmenlerin merakla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bugün TBMM’ye sunulacak. Kanun teklifinin 12 maddeden oluşacağını söyleyen ve içeriğine yönelik bilgi veren AKP’li Mahir Ünal, teklifin yürürlük tarihinin 2023 olarak düzenlendiğini ifade etti. Öğretmenlik mesleğini kariyer haline getireceklerini belirten Ünal, “Meslekte 10 yılını tamamlayanlar uzman olacak ve maaşları bin TL artacak. Başöğretmen unvanı alanların maaşları 2 bin TL olarak artacak" dedi.

SEÇİM KOZU

Ünal’ın açıklamalarının ardından gözler eğitimcilere çevrildi. AKP’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu değerlendiren eğitimciler, kanun teklifinin mevcut haliyle yasalaşması durumunda sorunların çözülmeyeceğini dile getirdi. Yürürlük tarihinin 2023 yılı olarak belirlenmesinin, “AKP seçimler öncesinde kanunu koz olarak kullanacak” iddiasını kuvvetlendirdiği kaydeden eğitimciler, “Öğretmenlik mesleği kimsenin oyuncağı değildir” diye konuştu.

SORUNLARI ÇÖZMEZ

Eğitimci Özgür Bozdoğan, öğretmenlik mesleğinin sorunlarının acil olduğunu vurgulayarak, “Kanunun yürürlük tarihinin 2023 olarak belirlenmesi, iktidarın sorunları çözmek niyeti olmadığını gösteriyor” ifadesini kullandı. Türkiye’de 300 bin öğretmenin görev yaptığına dikkati çeken Bozdoğan, “Bu kadar insanın sorunu 12 madde ile çözülemez. Hedef, öğretmenliği bir ihtisas mesleği olmaktan çıkartır. Meslek Kanunu, öğretmenlerin ve eğitim sendikalarının da dahil olduğu bir sürecin ardından belirlenmeli” ifadelerini kullandı.

BARIŞI BOZACAK

Eğitim Uzmanı Ali Taştan ise “Dağ fare doğurdu” sözleriyle kanun teklifinin etkisizliğine dikkati çekti. Taşta, öğretmenlerin sorunlarının çözümü için 2023’ün beklenmesinin doğru olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:

“Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu 210, Hakimler ve Savcılar Kanunu 124 maddeden oluşmaktadır. 12 maddelik bir teklif öğretmenlerin sorunlarını çözmeyecektir. Öğretmenlerin yetiştirilmesi, atanması, istihdamı, görevde yükselmesi, yer değiştirmeleri ve temel özlük haklarının yer almadığı sadece 2006 yılında yapılan öğretmenlik mesleğinin basamaklandırılmasının yer aldığı ve bununda yeni bir lütuf gibi sunulduğu bir kanun teklifi hiçbir sorunu çözmeyecek yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu uygulama öğretmenler arasındaki çalışma barışını bozacaktır. Tüm öğretmenlerin uzman olduğu kabul edilerek özlük haklarından yararlanması gerekmektedir.”