'Sorunların çözümü örgütlü kadın mücadelesinde'

AHMET PATATOĞLU / FETHİYE

Fethiye Kadın Platformu ve KESK üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Eğitim-Sen Fethiye Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Eğitim-Sen Fethiye Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Yöntem, “Güvencesizlik, sömürü, ekonomik kriz, savaş ve şiddet sarmalına mahkûm değiliz” dedi.

"KESK olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz" diyen Yöntem, "Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, kadın ve eşitlik bakanlığı kurulmalıdır" taleplerini sıraladı.

Yöntem, "Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesinde" dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Bugün ülkemizde, kamudaki istihdam parçalı, performansa dayalı, esnek, güvencesiz bir yapıya dönüştürüldü. Bu dönüşüm beraberinde bize, daha fazla eşitsizlik, yoksulluk, ayrımcılık, cinsiyetçilik, şiddet, taciz ve mobbingi getirdi. Bu kölelik koşulları, baskıyla, örgütlülüğümüz parçalanarak kabul ettirilmek isteniyor. Ucuz ve güvencesiz yedek iş gücü olarak değerlendirilen kadın emeği ancak iş ve aile yaşamı uyumlaştırma anlayışıyla, istihdamda kendine yer bulabiliyor. Kamusal hizmetlerin kısıtlanmasının en başında, bakım sorumluluğunun kadınlara yüklenmesi geliyor. Haklarımız bir bir elimizden alınıyor. Din siyasallaştırılıyor, eşitsizlik fıtratla açıklanıyor. Savaşın, göçün ve ekonomik krizin en yakıcı sonuçlarını yine kadınlar yaşıyor.

sorunlarin-cozumu-orgutlu-kadin-mucadelesinde-698233-1.

Tüm bu politikalar siyasi iktidarın tercihi. Ülke kaynakları istenirse, savaş, rant, belli kesimler yerine kadınların, emekçilerin, gençlerin, tüm toplumun ihtiyaçları yerine kullanılabilir. Bizim tercihimiz yaşanabilir özgür, eşit ve sömürüsüz savaşsız bir ülke ve bir dünyadan yana!

Sevgili kadınlar,

Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

KESK olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz:

  • Doğum izinleri arttırılmalı,
  • 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı,
  • Kapatılan kamu kreşleri açılmalı,
  • Kadın ve eşitlik bakanlığı kurulmalıdır.

Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesinde, Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Kazanalım.

Yaşasın Örgütlü Kadın Mücadelesi!

Yaşasın 8 Mart!"