Sorunların sorumlusu hekimler değil

İstanbul Tabip Odası yöneticileri 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı. “Hekimlik yapmak istiyoruz” yazılı çelengi anıta bırakan hekimler, sonrasında hazırladıkları 2020 Hekimlik Bildirgesi’ni okudu.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Küçükosmanoğlu bu yılki 14 Mart Tıp Haftası’nı tüm dünyanın koronavirüs küresel salgınıyla boğuştuğu günlerde kutladıklarını belirtti. Küçükosmanoğlu, hekimlik değerlerinin giderek kaybolduğu, genç hekimlerin ülkeden uzaklaştığı, kalanların performans kaygısıyla tükendiği ve can güvenliği olmadığı bir sürecin yaşandığını belirtti.

Sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sürekli olarak şiddete maruz kaldıklarını ifade eden Küçükosmanoğlu, "Oysa hastalarımıza yeterli süre ayıramamanın, bir türlü düşürülemeyen telefonla randevuların, ticarethaneye dönüştürülen sağlık kurumlarının, partizanca atamaların, liyakatsiz akademik yükseltmelerin, şehir içindeki hastaneler kapatılarak açılan özel ortaklı şehir hastanelerinin, sağlık sisteminden kaynaklanan sorunların sorumlusu biz değiliz” dedi. 5 acil talepleri olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • TTB'nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı hızla yasalaştırılsın.
  • Artık Sağlık Bakanlığı tarafından da iş kazası olarak kabul edilen sağlıkta şiddetle ilgili olarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu etkin olarak uygulansın.
  • Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin.
  • Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin.
  • Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin, sevk zinciri uygulamasına geçilsin.