Sosyal medya paylaşımları işten atma gerekçesi olamaz

HABER MERKEZİ

İstanbul Hadımköy’de PTT’nin Avrupa İşleme Merkezi’nde taşeron firmaya bağlı çalışırken sendikalaşma faaliyetleri yürüttüğü için işten atılan Yakup Özarslantürk, açtığı işe iade davasını kazandı.

PTT işçisi Yakup Özarslantürk, DİSK Nakliyat-İş Sendikası için örgütlenme çalışması yürütmesi nedeniyle 2016 yılında işten atıldı. Özarslantürk’ün işten atılma gerekçesi olarak ‘bölücü nitelikteki sosyal medya paylaşımları’ gösterildi.

Özarslantürk, sendika nedeniyle işten atıldığını belirterek işe iade davası açtı. 5 yıl süren davada mahkeme işçi lehine karar verdi. Taşeron Girişim Tel. İnşaat Taahhüt Turizm Elektronik Dan. San. Tic. Ltd. Şti. firması işe iadeyi gerçekleştirmediği takdirde işçiye maaşının 8 katını tazminat olarak ödemek zorunda kalacak. Ancak mahkeme sendikal tazminat talebini reddetti.

Özaslantürk kararın ardından yaptığı açıklamada şöyle dedi: “PTT, sendikal örgütlenmede DİSK sendikasını ve biz örgütleyicileri ‘terörist’ olarak ilan etti. Benimle birlikte Nakliyat-İş üyelerine mobbing uygulamaya başladı. Bazı arkadaşlarımız ya sendikadan ya da işten istifa etmek zorunda kaldı.”
Sendikal tazminat reddedildiği için temyize gideceğini aktaran Özarslantürk son olarak şunları söyledi: “Bana mobbing uygulandığı dönemde ve işten atıldıktan sonra 300 civarında işçi işlerini kaybetmemek için sendikadan istifa etmek zorunda kaldı. Baskılarla işçiler sarı Öztaşıma-İş sendikasına üye yaptırıldı. Ben işten atıldıktan 5-6 ay sonra Öz Taşıma iş yetkili sendika oldu. Nihai zafer direnen emekçilerin olacak.”