14 mayıs seçimlerinin üzerinden geçen ikinci günde, çok sayıda sandık sonucunun YSK verilerine yanlış girildiğine dair itirazlar yükseliyor. Yoğunlaşan itirazların ardından Twitter'da açılan "#oylaryenidensayılsın" etiketi, ülke gündeminde ilk sıraya yerleşti.

Kaynak: Haber Merkezi
Sosyal medyada 'yanlış oy' itirazları yükseliyor: '#OylarYenidenSayılsın' etiketi ülke gündeminde
Fotoğraf: DepoPhotos

14 Mayıs seçimlerinin üzerinden geçen ikinci günde, YSK’nin sistemindeki verilerin siyasi partilerle paylaşılması ve sandık sonuç tutanakları ile karşılaştırılmalar yapılması sonucunda çok sayıda oyun YSK’nin sistemine ‘yanlış’ geçirildiği bildiriliyor.

Yurttaşlar, CHP’nin YSK verilerini paylaştığı sts.chp.org.tr sitesindeki oylarla sandık sonuç tutanakları arasında yapılan karşılaştırmaları sosyal medyadan paylaşıyor. Yapılan paylaşımlarda, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı sandıklarda oyların sisteme yanlış girildiğine dair iddialar yer alıyor.

BORNOVA’DA CHP VE İYİ PARTİ’NİN OYLARININ SİLİNDİĞİ SANDIK

BirGün’ün İzmir Bornova’daki bir sandıkta yaptığı incelemede de oyların yanlış girildiği anlaşılıyor. CHP’nin YSK verilerini açtığı sistemde, Bornova’daki 1033 nolu sandıkta CHP 49, AKP 58 İYİ Parti 1, Yeşil Sol Parti 24, MHP 13 oy almış görünüyor. Ancak sandık sonuç tutanağına göre CHP 147, İYİ Parti 49 oy almış.

Diken gazetesi Ankara Temsilcisi Altan Sancar da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, sandıkların kaydı sırasında çok sayıda oy kaydırmasının yapıldığına dair iddiaları gündeme getirdi.

Öte yandan teyit.org da, sosyal medyada çokça paylaşılan Diyarbakır Bismil’deki sandığın durumunu inceledi. YSK’nin kesin sonuçları ve tutanakları henüz erişime açmadığı belirtilen incelemede, buna rağmen eldeki mevcut verilerin tutarsız olduğu belirtildi.

Bunlar gibi birçok örneğe dair sosyal medyada yapılan paylaşımlar devam ediyor.

SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI

Twitter'da birçok farklı sandığa ilişkin paylaşılan 'oy kaydırma'larının ardından "#oylaryenidensayılsın" etiketi de ülke gündeminde ilk sıraya yerleşti. Saat 17.30 itibariyle etikete yaklaşık 70 bin tweet atılmış durumda.

Öte yandan Twitter'da "#yskitirazsüresiniuzat" etiketine de 60 binden fazla tweet atıldı ve etiket ülke gündeminin ikinci sırasına yerleşti.

HDP’Lİ TİRYAKİ DE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Söz konusu iddiaların çok sayıda benzeri sosyal medyada tartışılırken HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de bu konuya dikkat çeken bir açıklama yaptı. Bugün yaptığı açıklamada, “Çok sayıda sandıkta, sandık sonuç tutanağının sisteme yanlış girildiğine dair elimizde veriler var” diyen Tiryaki, bu tip yanlış sonuç girilen sandıklardan örnekler vererek, “Yüzlerce arkadaşımız 14 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bu veriler üzerinde çalışıyor. Ülke çapında sayım ve döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları arasındaki tutarsızlıkları tespit ediyor. Sandık sonuç tutanakları ile SİP Port sistemine girilmiş verileri karşılaştırıyor. Bunların düzeltilmesi için itiraz ve başvurularda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapılan itirazların önemli bir bölümü düzeltildi. Örneğin 1085 no’lu sandıkta Yeşil Sol Parti 174, Adalet ve Birlik Partisi 0 oy almışken bizim oylarımızın tamamı Adalet ve Birlik Partisi’ne yazılmıştı. İtirazlarımız sonucunda bu düzeltildi” ifadelerini kullandı.