Sosyalistlerden uzaklaşan savaşa ve işgale yakınlaşıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi sosyalistlerden uzaklaştıkça savaş ve işgal politikalarına daha fazla yakınlaşıyor. İngiltere Parlamentosu’ndaki gölge kabinesinin savunma bakanı İşçi Partili John Healy, solcu lider Jeremy Corbyn dönemindeki savaş karşıtı politikalara atıfta bulunarak, NATO’ya ve Trident nükleer denizaltı programına sarsılmaz bağlılıkta olduklarını belirtti. Healy, bu durumun “pazarlık edilemez” olduğunu açıkladı.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla perşembe günü Suriye topraklarını hedef alan hava saldırısından saatler sonra yapılan bu açıklama, ülkede savaş karşıtı örgütlerden ve parti içerisinden tepki aldı. Jeremy Corbyn liderliğinde kurulan Barış ve Adalet Projesi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, İngiliz militarizmine ve dış politikada ABD’ye tabi olduğu politikaları geri dönüyor" tepkisi verdi.

Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri Kate Hudson, İşçi Partisi'nin nükleer silahlara verdiği desteğin "kamuoyunun görüşüne aykırı" olduğunu belirtti ve nükleer silahlar konusunda yapılan anketlere işaret etti.

Hudson, “Anketler, parti üyelerinin yüzde 83'ünün ve halkın yüzde 77'sinin nükleer silahları desteklediğini gösteriyor” dedi. İşçi Partisi'nin 1997-2010 yılları arasındaki hükümeti döneminde partisinin politikalarına, özellikle Irak savaşıyla ilgili olanlara sık sık muhalefet eden Corbyn, Afganistan ve Irak işgallerine karşı çıktı, savaş karşıtı kampanyalar içinde yer aldı ve Stop the War Coalition'ın (Savaşı Durdur Koalisyonu) yönetiminde bulundu. Nükleer Silahsızlanma Kampanyası'nın da üyesi olan Corbyn, partinin liderliğini yaptığı süre boyunca Trident nükleer silahlı denizaltılarının yenilenmesi projesine ve İngiltere’nin NATO üyeliğine karşıtlığıyla da biliniyor ve iktidara geldikleri takdirde bu duruma son vereceklerini dile getiriyor.