Sosyalizme Doğru Hareketi’nden seçim kampanyasına resmi start

Dış Haberler Servisi

Bolivya’da Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS) 18 Ekim’deki kritik seçimler için kampanyaya start verdi. Kasım ayındaki darbeyle görevden el çektirilerek sürgüne gönderilen solcu lider Evo Morales’in partisi olan MAS, eski Ekonomi Bakanı Luis Arce ile başkanlık yarışına giriyor. Eski Dışişleri Bakanı David Choquehuanca da başkan yardımcısı adayı olarak ona eşlik edecek. Kampanya salgın koşulları nedeniyle sosyal ağlar üzerinden başlatıldı.

Sosyalistlerin adayı Arce, Morales’ins eçime girmesinin engellendiği şu anki mevcut seçim sürecinin hem 1970’lerdeki diktatörlük dönemlerinden hem de 1990’lardaki neoliberal rejimler dönemindeki görülenlerden daha kötü olduğuna dikkat çekti. Ülkesinde hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesi için savaşacağını kaydeden Arce, ABD yanlısı sağcı devlet başkanı Jeanine Añez’in gerçekleştirdiği darbeye göndermede bulundu.

Arce, Bolivya’nın demokrasi, ekonomi ve sosyal adalet açısından geriye düşmesinin temel nedeninin geçici hükümetin gerçekleştirdiği politikalar olduğunu belirtti. Yaşanılan bu siyasi krizin ortasında birçok ülkenin Bolivya ile gösterdiği dayanışmaya teşekkür etti.

ABD bağlantılı yeni yönetim tarafından ülkeye dönüşü ve seçimlere katılması yasaklanan Morales, 10 Kasım darbesinin ardından önce Meksika’ya ardından Arjantin’e gitmişti. Bolivya’da Morales hakkında tutuklama kararı var.