İsrailli mevkidaşıyla birlikte soykırım anıtını ziyaret eden Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Zayed al-Nahyan, “bir daha asla” sözü verdi.

Soykırım anıtını ziyaret eden Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı, "Bir daha asla!" sözü verdi

Dış Haberler Servisi

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al-Nahyan, İsrailli mevkidaşıyla birlikte Almanya’nın ana Holocaust (Soykırım) anıtını ziyaret ederek “bir daha asla” sözü verdi. Bu ziyaret, iki Ortadoğu ülkesi arasında yaşanan sıradışı uzlaşmanın vitrini olarak değerlendiriliyor.

15 Eylül tarihinde BAE ve İsrail arasında ABD’nin arabuluculuğunda kurulan tam diplomatik ilişkilerin ortaklık zemininin her iki ülkenin de İran konusundaki kaygıları olduğu belirtilirken, İsrail’de bu anlaşmanın daha önce askıya alınan ileri ABD silahlarının Abu Dabi’ye satışının ilanı olduğu yorumları yapılıyor.

Reuters’in haberine göre, her iki taraf da anlaşmanın itici gücü olarak uzlaşma duygusu ve karşılıklı hoşgörüye işaret ediyor. BAE Dışişleri Bakanı, İsrailli mevkidaşı Gabi Ashkenazi ile birlikte Berlin’deki Holocaust anıtını ziyaretinde bu mesajı vurguladı.

Al-Nahyan, ziyaretçi kitabına Arapça yazdığı mesajda bu anıtı “aşırılık ve nefreti savunanlara kurban giden insanlığın düşüşünün bir tanığı” olarak adlandırdı ve “insanlığın bir arada yaşamı, hoşgörü, ötekini kabul etme ve tüm din ve inançlara saygıyı” savundu.

Arap Bakan aynı zamanda İkinci Dünya Savaşında Nazi Almanya’sının soykırımından kurtulanların dillendirdiği “Bir daha asla” (“Never again”) sloganını İngilizce olarak yazdı.

İsrail Silahlı Kuvvetleri eski komutanı olan Dışişleri Bakanı Ashkenazi ise kendisinin BAE’li mevkidaşı ile Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ev sahipliğinde bir araya gelmesinin “halklar arasında yeni bir dönemi, yeni bir barış dönemini sembolize ettiğini” yazdı.