AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’daki seçimlere yönelik, “13 bin oy farkıyla kimse seçimleri kazandım havasına girmesin, ciddi şaibeler var” sözlerine hukukçular tepki gösterdi. İki siyasi parti arasında oy farkının az olmasının seçimlerin yenilenmesi için gerekçe olamayacağını ifade eden hukukçular, oyların tamamının yeniden sayılamayacağını da bildirdi. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, […]

Söylenenlerin tamamı zırva

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’daki seçimlere yönelik, “13 bin oy farkıyla kimse seçimleri kazandım havasına girmesin, ciddi şaibeler var” sözlerine hukukçular tepki gösterdi.

İki siyasi parti arasında oy farkının az olmasının seçimlerin yenilenmesi için gerekçe olamayacağını ifade eden hukukçular, oyların tamamının yeniden sayılamayacağını da bildirdi. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, idare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday ile İstanbul Barosu eski başkanlarından Avukat Turgut Kazan, İstanbul seçimlerine dönük hükümetin tutumunu ve hukuki süreci BirGün’e değerlendirdi.

‘BÖYLE ZIRVA GÖRMEDİM’

Bugüne kadar oy sayım süreci ile ilgili değerlendirme yapmamaya özen gösterdiğini ancak hukuksuzluğun tahammül sınırlarını aştığını dile getiren Prof. Dr. Günday’ın BirGün’e yaptığı değerlendirmeler şöyle:

“İstanbul’da itirazlar doğaldır. Ardından aklımın almadığı bir şekilde geçersiz oylar yeniden sayıldı ve bir kısmı kabul edildi. Hatta üç dört ilçede oyların yeniden sayılmasına bile karar verildi. Hukuka aykırı bu karar, ilçe seçim kurulu tarafından verildi. İl seçim kurulu bu kararı iptal etse de YSK, ‘madem oylar sayılmaya başlandı, o zaman tamamlansın’ dedi ve hukuksuzluğun devam etmesini istedi. İşte tüm bunlara bugüne kadar görüş beyan etmedim çünkü bunların tamamı bir ‘zırva’dır. Benim kafam bu zırvalığa ermiyor. Ne denilebilir ki? Bir hafta saydılar şimdi seçimlerin iptalini konuşuyorlar. Bunu bir hukukçu olarak anlamak ve insanlara anlatmak mümkün değil.”

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ BİLMİYOR

“Kendileri Artvin Yusufeli’nde üç oy farkla seçimi kazanıyor da İstanbul’da neden 13 bin oy farkıyla seçim kazanılmıyor? Her şeye bir açıklama yapan Ömer Çelik buna da cevap verebilir. 13 bin oy nasıl yetmez? Kaç oy farkı gerekiyor? Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın dünya örnekleri de bilmediğini düşünüyorum. Zira ABD’deki başkanlık seçimi de böyle küsuratla sonuçlanmıştı.”

‘YENİDEN SEÇİM’ YASA DIŞI OLUR

“Cumhurbaşkanı, ellerinde görüntüler olduğunu söyleyerek seçimlerin şaibeli olduğunu da iddia etti. Bu da oyların yeniden sayılması değil seçimlerin yeniden yapılması niyetinin bir göstergesidir. Böyle bir şey kesinlikle yasa dışı olur. Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki hukuku tam olarak kavramadığını düşünüyorum. Böyle bir yasal düzenleme yok. Hiç olmadı. Olamaz. Tabi seçime hile karışırsa ve açık bir şekilde tespit edilirse seçim tekrarlanabilir ama şu an aradaki fark az diye seçimin iptalini istiyorlar.”

YSK’NİN KARARI BAĞLAYICI

“YSK’nin mevcut gerekçelerle seçimlerin yenilenmesine karar vermesi demek hukuk dışına çıkması demektir. Bu konuda ısrarcı olmamaları ve hukuk sınırları içerisinde kalmaları gerekmektedir. Ancak YSK’nin vereceği karar da bağlayıcıdır. Yani AİHM ve AYM’ye başvuruda bulunulamaz. Başvuru olursa da zaten yetkisizlik nedeniyle reddedilir. 2014 yılında Mansur Yavaş AYM’den bu yanıtı almıştı. 16 Nisan referandumu için de AİHM aynı kararı vermişti.”

SEÇİMLER BÖYLE KAZANILIR

İstanbul Barosu’nın eski başkanlarından hukukçu Turgut Kazan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine dönük açıklamalarına tepki gösterdi. Erdoğan’ın açıklamalarının hukuki olmadığını dile getiren Kazan, “Seçimler bir oy farkla kazanılır ve kaybedilir. Kanun’da ‘şu farkla kazanılabilir’ diye bir hüküm yok” dedi.

İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasının Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile YSK’nin 2014 yılında aldığı kararlara aykırı olduğunu dile getiren Kazan, BirGün’e şu değerlendirmeleri yaptı:

“Sayın Erdoğan 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı kazandığında yüzde 25 oy almıştı. Diğer partilerin oyu da kendisine son derece yakındı. Dolayısıyla küçük bir farkla seçimi kazandı. O dönem İstanbul’da önemli bir çoğunluk, Erdoğan’ın ve partisinin İstanbul’u kazanması halinde kendi yaşam biçiminin tehlikede olacağı yönünde kaygılar duyuyordu. Kaygı duyanların oranı neredeyse yüzde 70’ler civarındaydı ama kimse ‘bu oranlarla yönetemez’ demeyi düşünmedi. AA’ya AKP’nin verdiği ortaya çıkan seçim sonuçları ile değerlendirme yapıyorlar. ‘Üç bin oy farkla kazandık’ diyebiliyorlar. YSK’nin resmi verisi ise kabul görmüyor. Anlaşılır bir durum değil.”

BU KÖTÜLÜĞÜ YAPMAYIN

“Aradaki oy farkının az olması, seçimlere şaibe katmaz. Sadece bu nedenle seçimler tekrarlanamaz, tüm oylar yeniden sayılamaz. Bu durum 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile YSK’nin 2014 yılında aldığı kararlarla taban tabana zıttır. Böyle bir inada girerek geçmiş dönem kararlarını da şaibe altına almamaları gerekiyor. Ülkeye bu kötülüğü yapmamalılar.”