İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı ve Uluslararası Arama Kurtarma Danışmanı Grubu koordinesinde düzenlenen deprem tatbikatı açılışında "Türkiye, afet yönetiminde de küresel bir oyuncudur" ifadelerini kullandı.

Soylu: Türkiye, afet yönetiminde de küresel bir oyuncudur

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Uluslararası Arama Kurtarma Danışmanı Grubu (INSARAG) koordinesinde düzenlenen uluslararası deprem tatbikatının açılışına katıldı.

Soylu, 4 gün sürecek tatbikata 33 ülkeden katılımın olduğunu belirterek, "Buradan en büyük beklentimiz 'ilham' olmalıdır. Daha güvenli bir dünya için ilham, daha başarılı bir küresel afet yönetimi için ilham" dedi.

Bakan Soylu, Pakistan'ın 3'te 1'inin selden etkilenmiş durumda olduğunu hatırlatarak, "Ama şu ana kadar içi yardım malzemesi dolu 15 uçak seferi, 13 iyilik treni seferi yaptık. Bunu sadece para ve fiziki güçle değil, ilhamla yaptık. Afetler, ülkeleri en kolay bir araya getiren güvenlik sorunudur. Göç yönetimi yapıyoruz, terörle mücadele yapıyoruz, küresel uyuşturucu ticaretiyle mücadele ediyoruz ve hepsinde, uluslararası iş birliği çağrıları yapıyoruz. Ama hiçbirinde afetle mücadelede olduğu kadar hızlı cevap alamıyoruz. Biz buradaki ilhamı, buradaki birlikteliği dünyadaki diğer sorun alanlarına doğru genişletebilirsek; kim bilir, belki 21'inci yüzyılı 'güvenlik yüzyılı' olarak değil, 'iyilik yüzyılı' olarak yeniden isimlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.


Bakan Soylu, Türkiye’deki afet yönetiminin, 'afet öncesi hazırlık', 'afet anı müdahale' ve 'afet sonrası iyileştirme' olmak üzere 3 başlıkta yeniden kurgulandığını söyleyerek, "Bu her 3 başlık için stratejik planlar oluşturuldu. AFAD Başkanlığı; afet yönetiminin çatı kuruluşu olarak belirlendi. Bir yandan Türkiye'nin afet politikasının uygulayıcısı oldu, kendi içinde fiziki bir afet yönetim kapasitesi oluşturdu; bir yandan da sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere, afetle ilgili tüm kurumların koordinasyonunu sağlayarak, bütünleşik bir afet yönetim modeli ortaya koydu. AFAD henüz çok genç bir kurum; ama kısa zamanda önemli bir mesafe kat ettiğimize inanıyoruz. Özellikle ciddi bir 'afet anı müdahale' kapasitesi oluşturduk. 'TAMP' olarak bilinen, 'Türkiye Afet Müdahale Planı' adını verdimiz bir stratejik planımız var ve son 3 yıldır karşılaştığımız her afette, bunu başarıyla uyguladık. Bu sayede, sahada hiçbir karmaşa veya koordinasyon eksikliği yaşamadık. Planda; afetlerin niteliğine göre oluşturulmuş 28 hizmet grubu var. Her kurum ve kuruluşun hangi tür afette ne yapacağı, sorumluluk alanları, kiminle çalışacağı, bu planda detaylarıyla belirlenmiştir" dedi.

'SON 3 YILDA ARKA ARKAYA CİDDİ AFETLERLE KARŞILAŞTIK'

Soylu, afet anı ile ilgili sürekli yenilikler ürettiklerini bildirerek, "Özellikle AFAD mobil adli telefon uygulamamız, vatandaşlarımız tarafından da çok olumlu karşılandı. Bu uygulamayla, enkaz altında kalan bir kişinin tek tuşla yer ve konum bildirmesi, acil çağrı atması mümkün oluyor. Aynı zamanda, diğer vatandaşlarımızı da afet toplanma alanlarına yönlendiriyor. Bunun gibi daha farklı uygulamalarımız ve kendi kurumsal altyapımızda ciddi bir afet bilişim atağımız söz konusudur. Son 3 yılda yaşadığımız tüm afetlerde başarı sağladık. En büyük korkumuz afet alanında karmaya ve koordinasyonsuzluktu, bunu da yaşamadık. Dolayısıyla önemli bir virajı atlattık. Ve inanıyorum ki tüm bu kapasitesiyle dünyada son 4 yıldır en çok insani yardım yapan ülke olmasıyla, dünyaya verdiği ilhamla Türkiye artık afet yönetiminde de küresel bir oyuncudur" ifadelerini kullandı.

DHA