Hakkari Çukurca'da 9 askerin ölmesiyle sonuçlanan saldırının ardından Türkiye, Kuzey Irak'taki Kandil bölgesini bombardımana tuttu. Genelkurmay Başkanlığı, çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgesinde bulunan, PKK'ye ait 60 hedefe Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından "başarılı bir taarruz" harekatı icra edildiğini; hava harekatı öncesinde Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedefin, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındığını bildirdi.
Öğleden sonra başlayan hareketlilik saat 20.30 sıralarında en üst seviyeye ulaştı. Diyarbakır 2’inci Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan art arda F-16 savaş uçakları havalandı. Sınırı geçen jetler, PKK'nin Kuzey Irak’ta bulunan kamplarını bombaladı.
Diyarbakır’dan kalkan 15 F-16’nın PKK’nin yönetim kadrosunun konuşlandığı Kandil ve Kuzey Irak’ta en yoğun olduğu aynı zamanda PKK’nin askeri karargahının da bulunduğu Zap’taki kampları ve 17 uçaksavar bataryasını bombaladığı belirtildi. Operasyonda PKK’nin üst düzey yönetim kadrosundan Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın ayrı ayrı bulunduğu belirtilen Kandil Dağı ve çevresindeki 4 ayrı kamp da hedef alındı.
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan basın açıklamasında, konuya ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"17 Ağustos 2011 günü akşam saatlerinden itibaren bölücü terör örgütüne ait Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina Bölgesindeki 60 hedefe, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başarılı bir taarruz harekatı icra edilmiştir. Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Ayrıca, hava harekatı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır. İcra edilen harekatta, her zaman olduğu gibi sadece bölücü terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. "
İRAN DESTEKLEDİ
Bir süredir örgütün İran kanadıyla mücadeleyi hızlandıran ve Kandil'e operasyonlar yapan İran da Türkiye'yle eş zamanlı bombardıman gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde sırasıyla İran Büyükelçisi, ABD Büyükelçisi ve Kuvvet Komutanları Başbakanlık'ta temaslarda bulunmuştu.
‘SİVİL YERLEŞİMLER VURULDU’ İDDİASI
Bu arada bombardıman sırasında sivil hedeflerin vurulduğu iddia edildi. Söz konusu iddia ANF'de yayınlandı. Buna göre bombardıman sırasında isabet alan bir ev yıkıldı. Evin o sırada boş olması sonucunda can kaybı ya da yaralanma olmadı.
HPG: SONUÇ ALAMADILAR
Öte yandan bombardıman sırasında PKK'nin kayıp vermediği bildirildi. Yine ANF'de yer alan bilgiye göre bir HPG'li "Bir süredir sürekli intişar halindeyiz. Hava saldırısını bekliyorduk. Bizim için sürpriz olmadı. Tedbirliydik, hemen her yıl hava saldırıları oluyor. 30 yıllık bir gerilla hareketiyiz. Dolayısıyla dünkü saldırıdan bir sonuç elde edemediler" dedi.

Türkiye basını savaşı sevdi

KANDİL'e yönelik hava operasyonu Türkiye basınında geniş yankı buldu. Birçok gazete bombardımanı birinci sayfalarına savaş yanlısı bir dille taşıdı.
İşte o başlıklar:

»Akşam: Uçak Kandil'e dayandı
»Habertürk: İlk darbe Kandil
»Hürriyet: Kandil'e 'jet' yanıt
»Milliyet: Kandil'e sorti
»Vatan: F-16'lar Kandil'i yaktı
»Bugün: "Kandili vurduk" üstbaşlığını kullandığı haberinde "Terör yuvalarına bomba yağıyor" başlığını kullandı.
»Sabah: Hedef Kandil
»Star: Kandil'e gece baskını
»Yeni Akit: İnler vuruluyor
»Yeni Şafak: Terörün kalbine hava harekatı
»Zaman: F-16'lar Kandil ve Zap kamplarına bomba yağdırdı

MGK’de ‘karışık’ düzen!

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ardından Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) da oturma düzeni değişti. Asker-sivil karışık oturdu.
Daha önce asker ve siviller karşılıklı otururken artık asker ve siviller karışık oturuyor olacak. Yeni düzenleme YAŞ sonrası ilk MGK'de uygulandı.
MGK, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplandı. YAŞ'ın ardından MGK'de da oturma düzeni değişti, asker-sivil karışık oturdu. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantı, öngörülen saatten 1 saat geç başladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Hakkari'deki son saldırının ardından yaşamını yitiren askerler için Hakkari'de düzenlenen törene katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Ankara'ya dönüşlerinin ardından toplantıyı başlattı. Türkiye'yi ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin masaya yatırıldığı MGK'de gündem maddeleri olarak, artan saldırılar ve Suriye'deki gelişmeler görüşüldü.
Öte yandan, Orgeneral Necdet Özel'in ilk kez Genelkurmay başkanı sıfatıyla katıldığı toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Erten ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da yeni unvanlarıyla ilk kez MGK'de yerlerini aldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da toplantıya ilk kez katıldı.