Kadın Emeği Platformu asgari ücret raporunu açıkladı. Raporda çifte sömürü yaşayan, esnek ve güvencesiz çalışan kadınların asgari ücret düzeyinde dahi ücret almadığına dikkat çekildi

'Söz hakkımız da yok yaşam hakkımız da'

İREM ÖZCAN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapacağı son toplantı öncesi bir açıklama yapan Kadın Emeği Platformu, hükümetin yüzde 3+3'lük zam önerisine tepki gösterdi: “Asgari ücret belirlenirken kadın emekçilere söz hakkı tanınmadığı gibi, kadınların yaşama şansları da ellerinden alınıyor.”

Kadın Emeği Platformu, kadın işçilerin asgari ücretle ilgili taleplerini içeren bir rapor hazırladı. İstanbul Taksim'deki TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nda dün düzenlenen basın toplantısında açıklanan raporda, çifte sömürü yaşayan ve çoğunlukla esnek, güvencesiz çalışan kadınların asgari ücret düzeyinde dahi ücret alamadığına dikkat çekildi.

Toplantıda konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “AKP iktidarı ile birlikte emeğe dönük tüm talan ve yağma politikalarının hız kazandığı bu süreçte, güvencesizleştirme ve yoksullaştırma politikalarının kadın emekçileri daha derinden etkilediğini biliyoruz. Asgari ücret de bu alanlardan bir tanesi” dedi.

KADINLAR KAYITDIŞINA İTİLİYOR

Raporu sunan Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu'ndan Neslihan Taşoluk Nakaş,  asgari ücretin açlık sınırının dahi altında olması nedeniyle, kadınların daha yüksek ücret alabilmek için kayıtdışı çalışmaya itildiğini belirtti. Esnek ve güvencesiz çalışma rejiminin doğrudan kadın işçilerin emeği üzerine kurulduğunu ifade eden Nakaş, “Türkiye'de tam zamanlı çalışan kadınların sayısı her geçen gün azalıyor. Sadece 2014 yılında kadınların tam zamanlı çalışan işçiler içindeki sayısı 112 bin geriledi. Bu durum kadınların birçoğunun asgari ücret zorunluluğunun olmadığı esnek işlerde çalıştığını gösteriyor” dedi.

GÖRÜNMEYEN EMEK

Türkiye'de 2014 Ağustos verilerine göre yüzde 17.1 olan işsizlik oranının, kadınlar için yüzde 25.46 olduğunu ifade eden Nakaş, resmi verilere göre çalışma çağındaki her dört kadından sadece birinin ekonomik faaliyette bulunduğunu belirtti. Ekim 2013 döneminde yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik oranının yüzde 17, erkeklerde ise yüzde 8.3 olduğunu dile getiren Nakaş, “Bu oran kadın işçilerin vasıf gerektirmediği düşünülen işlere mahkûm edildiğini gösteriyor” diye konuştu.

HİZMET TAM ÜCRET YARIM

'Ev kadını' statüsündeki milyonlarca kadının, bakım hizmeti karşılığında devlet tarafından asgari ücretin altında çalıştırıldığına dikkat çeken Nakaş, “Evde engelli çocuğuna veya hanenin yaşlılarına bakan kadınlara devlet tarafından bağlanan maaş 461 TL” dedi. Nakaş, asgari ücretle çalışan kadınların boşanma durumunda 350 TL olan yoksulluk nafakasından mahrum bırakıldığını da sözlerine ekledi.

***

Kadınların talepleri

Kadın Emeği Platformu'nun hazırladığı raporda yer alan talepler şöyle:
>>Kadın erkek olmasına bakılmaksızın 50 işçi çalıştıran kamu-özel tüm işyerlerinde ücretsiz kreş ve bakımevleri açılmalıdır. Bu konuda denetimler sıklaştırılmalı, yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.
>>Asgari ücret hesaplanırken kreş masrafı kalemi de hesaplama içine dahil edilmelidir.
>>Yaşlı, hasta ve engelli bakımı kamusal bir hizmet olarak sunulmalıdır.
>>Tüm iş kazalarının -kayıtdışı olsun ya da olmasın- bilgileri tutulmalı, bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalı ve hukuki yaptırım uygulanmalıdır.
>>Devlet tüm kadınlara çalışma süresine ve prime bağlı olmayan işsizlik maaşı ve prim ödemesiz sağlık güvencesi sağlamalıdır.
>>Kadınların çifte mesaisi gözönüne alınarak erken emeklilik ve yıpranma payı uygulamaları sosyal güvenlik sistemine dahil edilmelidir.
>>Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretli işçilerin temsili sağlanmalı ve birisi işçi olmak üzere en az üç kadın temsilci bulunmalıdır.