Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye devletinin bir Suriye kenti olan İdlib’e ‘yığınak yaptığı’ iddialarına ilişkin, “Yeltenirlerse, Türkiye’nin cevabının sert olacağını bilirler. Türk Ordusu her tehdide her zaman karşılık vermeye hazırdır” ifadelerini kullandı

Sözcü Kalın’dan İdlib yorumu: Karşılık vermeye hazırız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Kalın, ABD ve Rusya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ı muhatap almasının olumlu olduğunu savunarak, “Hafter'in miadını doldurduğunu görmek zor değil. Hepsi Cumhurbaşkanımızın noktasına gelmeye başladı. ABD de buna dahil” iddiasında bulundu.

Milliyet’e konuşan Kalın, şunları kaydetti:

“RUSYA’NIN GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ”

“5-6 ay kadar önce Trump, Hafter ile telefonda da görüşmüştü. Şimdi Hafter’in muteber ve güvenilir bir aktör olmadığı noktasındalar. ABD yönetiminde Serrac hükümeti ile yakın bir ilişki kurma sürecinde genel eğilim var. Putin ile de Libya konusunda görüşüyoruz. Libya Dışişleri Bakanı’nın Moskova'ya gitmesi önemli gelişme. Rusların da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni muhatap alıp bu konuları görüşmesi olumlu.”

İdlib başta olmak üzere, Suriye'de yaşanan gelişmelere de değinen Sözcü Kalın, Beşşar Esad liderliğindeki Suriye devletinin, bir Suriye kenti olan İdlib'e yığınak yaptığı yönündeki iddialarla ilgili olarak ise şunları söyledi:

‘TEYAKKUZ HALİNDEYİZ’

“'İdlib'de rejim yer yer belli noktalardan ateşkesi ihlal ediyor. Teyakkuz halindeyiz. Karşılık verme hakkımızı koruyoruz. Yeltenirlerse, Türkiye’nin cevabının sert olacağını bilirler. Türk ordusu her tehdide her zaman karşılık vermeye hazırdır.”

ABD'nin önünde sonunda Suriye'den çıkacağını da savunan Kalın, “PKK'nın Suriye kolu olan PYD-YPG üzerinden Suriye'de oyun kurmak isteyenler hüsrana uğrayacaklar” ifadesini kullandı.