Altılı Masa’nın 26 Aralık’ta kamuoyuna duyurulması planlanan hükümet programında İstanbul Sözleşmesi için görüş birliği sağlanamadığı öğrenildi.

Sözleşmede ‘uzlaşı’ yok
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP’den Faik Öztrak, İYİ Parti’den Durmuş Yılmaz, DEVA Partisi’nden İbrahim Çanakcı, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp, Saadet Partisi’nden Sabri Tekir ve Gelecek Partisi’nden Feridun Bilgin'den oluşan Altılı Masa Kurumsal Reformlar Komisyonu, hükümet programı konusundaki hazırlıklarda sona geldi. Altı parti kurmayının uzun süredir üzerinde çalıştığı programın tamamlanmasının ardından ortak aday konusundaki görüşmelere başlanacak. Çok sayıda konuda uzlaşıya varan altı parti, İstanbul Sözleşmesi konusunda ise bu aşamada henüz görüş birliği sağlayamadı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Ankara temsilcilerine yaptığı açıklamada, Altılı Masa’nın hükümet programı hazırlığında sona geldiğini, uzlaşıya varılamayan konuların “kırmızı harflerle” yazılarak Genel Başkanlara havale edileceğini bildirdi. BirGün'ün edindiği bilgiye göre, İstanbul Sözleşmesi, bu konuların başında yer aldı. CHP ve İYİ Parti'nin, kadına şiddetin önlenmesinde önemli bir politika belgesi niteliğinde olan sözleşmenin yeniden tesisine yönelik hedefin hükümet programında yer almasını istediği kaydedildi. Ancak buna karşılık özellikle Saadet Partisi kurmaylarının bu maddeye şerh düştüğü öğrenildi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bu konuda liderlere “çekincelerini” ileteceği bildirildi. Bu konudaki son kararın, Gelecek Partisi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Altılı Masa liderler buluşmasında verilmesi bekleniyor.

HUKUK ANA OMURGA

Edinilen bilgiye göre, ekonomi, eğitim, hukuk, kamu yönetimi, maliye, madencilik, sosyal politika, yargı gibi konularda büyük oranda anlaşma sağlandı. Tüm bu ana başlıklar ve alt başlıklar programda yer alacak. Hukuk ve adalet konularında güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları ana omurga olacak. Programda seçimlerin kazanılması durumunda yeni sisteme geçişin yol haritası da ayrıntılandırılacak. HSK'nin ikiye ayrılması hedefi özellikle vurgulanacak husus olacak. Bakanlık temsilcilerinin yargı organlarında yer almaması kararının da altı çizilecek. Yargıda bağımsızlığın yeni dönemde bu yolla tesis edileceği ve ekonomik gelişmelerin de bu durumla bağlantılı olacağı ifade edilecek.

Ayrıca eğitimde 4+4+4’ün terk edilmesi konusunun da programda vurgulanması hedefleniyor. YÖK’ün kapatılması, eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gibi hedefler programda sıralanacak. Parasız eğitim hedefi de programa yazılacak.

DENETLEME TESİSİ

Altılı Masa’nın hükümet programında, düzenleyici ve denetleyici kurumlar da yer alacak. SPK, RTÜK, Rekabet Kurumu, BDDK, BTK, EPDK, Şeker Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, KİK ve Kamu Gözetimi Kurumu’nun bağımsızlığının kurumsallaştırılması, siyasi vesayetten kurtarılması gibi hedefler programda vurgulanacak. Denetleyici kurumların iktidardan farklı düşünenleri cezalandırma kurumu olmaktan çıkarılıp her kesime eşit mesafede konumlanmasının da altı çizilecek.