Hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ne tahammülsüzlüğü tam gaz sürüyor. Artvin ve Trabzon’un ardından parti binalarına sözleşmeye ilişkin pankart asan Sol Parti Uşak İl Örgütü yöneticileri de gözaltına alındı. Geri adım atmayacaklarını belirten partililer, “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz. Mücadelemiz sürecek” diyor.

Sözleşmeden asla vazgeçmeyeceğiz

Berkay SAĞOL

Uzun süredir gericilerin hedefinde olan İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir gecede iptal edilmesine tepkiler sürerken sözleşmenin adı geçen pankartlara bile hükümetin tahammülü yok. İl ve ilçe örgütü binalarına sözleşmenin feshedilmesine tepki içeren pankartlar asan SOL Parti üye ve yöneticileri peş peşe gözaltına alınıyor.

SOL Parti Artvin İl Başkanı Sercan Dede, 3 il yöneticisi ve Borçka İlçe Başkanı Ömer Çatan'ın gözaltına alınmasının ardından Uşak'ta da aynı gerekçeyle SOL Parti yöneticileri gözaltına alındı. SOL Parti Uşak İl Başkanı Fikri Mıdık ve Parti Meclisi (PM) üyesi Mahmut Uludağ, gözaltındaki işlemlerinin ardından ‘denetimli serbestlik’ kararıyla serbest bırakıldı.

Polis, gözaltılara gerekçe olarak parti binasına asılan "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, tek adam kararnamesi hükümsüzdür" yazılı pankartları gösterdi. Polisin İstanbul Sözleşmesi pankartını söktüğü öğrenilirken, Mıdık ve Uludağ hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' gerekçesiyle işlem yapıldı.

BÜYÜK ACİZLİK İÇİNDELER

Konuya ilişkin açıklama yapan SOL Parti PM Üyesi Uludağ, "Biz bu pankartı kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze karşı teminat olan yasayı, İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak için astık. Sözleşme temmuz ayına kadar yasal olarak yürürlükte. Biz mevcut yasayı savunduğumuz için yargılandık. Bir de bunun üzerine savcı tutuklanmamızı istedi. Nöbetçi mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldık. Bizim bu şekilde gözaltına alınıp, tutuklanmamızın istenmesi, iktidar ve iktidar yanlıların ne kadar acizlik içinde olduklarının kanıtı. Bu ülkede artık mevcut yasayı savunanlar bile yargılanıyor" dedi.
Avukat Şahin Bülbül ise, "Açılmış olan pankartta geçen 'Tek adam kararnamesi hükümsüzdür' cümlesi sebebiyle, Mahmut Uludağ ve Fikri Mıdık'a Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlaması yöneltildi. Savcı da mahkemeye tutuklama istemiyle sevk etti. Müvekkillerime ayda 1 kez imza ve yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Savcılık şu anda soruşturma aşamasında. İlerleyen günlerde iddianame hazırlanıp dava açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

KARARLILIĞIMIZI GÖSTERDİK

Önceki gün gözaltına alıp akşam saatlerinde serbest bırakılan SOL Parti Artvin İl Başkanı Sercan Dede de, ‘İstanbul Sözleşmesi Bizimdir’ pankartlarından dolayı Artvin Merkez, Hopa ve Borçka Parti örgütlerine dönük baskı ve yıldırma politikaları yaşandığını söyledi. Pankartın suç unsuru sayılmaya çalışıldığını dile getiren Dede, "Yaratmak istedikleri korku iklimi karşısında arkadaşlarımız tüm illerde bu pankartı asarak kararlılığımızı tüm Türkiye’ye gösterdiler.

Savcılığın verdiği kararla emniyetin il binamıza çilingirle girmek isteyip pankartımızı alması siyaset yapma hakkımızın ihlal edilmesidir, ifade özgürlüğünü hiçe saymaktır, hukuksuzcadır. Bu antidemokratik ve keyfi uygulamalar karşısında suç duyurusunda bulunacağız. En demokratik, en meşru haklarımızı bile elimizden almaya çalışanlara karşı mücadelemizi her noktada sürdüreceğiz. Artvin’de ilk kez parti binamıza dönük bir arama kararı çıktı, siyasal ve hukuksal anlamda buna yönelik itirazımızı sürdüreceğiz. Gözaltı gibi amacın baskı ve yıldırma olduğu zamanlarda gösterilen bu güçlü dayanışma bizleri umutlu kılıyor. Saatlerce kapıda bekleyen arkadaşlarımızdan avukatlarımıza kadar dayanışmasını esirgemeyen tüm dostlarımıza teşekkür ederiz. Bu karanlığın ve faşizmin üstesinden her zaman birlikte olarak ve yan yana kalarak geleceğiz" ifadelerini kullandı.