Milli Eğitim Dergisi’nde yayımlanan araştırma, sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı sorunları bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmada, sözleşmeli modelinin öğretmenler arası hiyerarşiye yol açtığı ve öğretmenlerin gelecek kaygısı nedeniyle motivasyon düşüklüğü yaşadığı bildirildi

Sözleşmeli ayrımı hiyerarşiye yol açıyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Sözleşmeli öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentilerinin incelenmesi amacıyla yapılan araştırma, bakanlığın istihdam politikasındaki yanlışı ortaya koydu. MEB’in süreli yayını Milli Eğitim Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, “Sözleşmeli aday öğretmenlik hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sözleşmeli aday öğretmenliğin olumlu veya olumsuz yönleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sözleşmeli aday öğretmen olarak beklentileriniz nelerdir?” sorularına yanıt arandı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bölümü, “Sözleşmeli” kavramının öğretmenleri gruplaştırdığını ifade etti.

Araştırma kapsamında görüşülen öğretmenlerin tamamına yakını, haklarının iyileştirilmesi gerektiğinden söz etti. Kadrolu ve sözleşmeli kavramlarının okulda hiyerarşiye yol açtığını savunan öğretmenler, uygulamanın zaman içinde yürürlükten kaldırılacağını düşündüklerini belirtti.

SINIF AYRIMI

Sözleşmeli istihdamın öğretmenleri rencide ettiğini ve mesleki doyumun azalmasına neden olduğunu ortaya koyan araştırmada, konuya ilişkin bazı öğretmenlerin şu görüşleri paylaşıldı:

  • Kutsal olan bu mesleği icra eden biz öğretmenlerin bu şekilde ayrıştırılmamasını, ayrı sıfatlarla isimlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
  • Aynı eğitimlerden ve sınavlardan geçerek atamaya hak kazandıkları halde kadrolu öğretmenlerle aralarında sınıf ayrımı oluşturulmaktadır. Kısaca Lisans eğitimi, KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturması gibi birçok aşamayı geçerek hak edilen pozisyona emaneten yerleştirilmiş hissi yaşıyorum.
  • “Eş durumu, sağlık durumu, ek ders, maaş gibi özlük haklarının biraz daha iyileştirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

MOTİVASYON DÜŞÜKLÜĞÜ

Araştırmada, sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı sorunların başında özlük haklarının kısıtlı olması öne çıktı. Diğer olumsuzluklar da şöyle ifade edildi:

  • Öğretmenler arası hiyerarşik üstünlük kurulması.
  • Süresinin uzun olması...
  • Öğretmenlerin kaygı nedeniyle mesleki motivasyonun düşmesi.

GÜVENDE HİSSETMİYORLAR

Araştırmaya göre, sözleşmeli öğretmenler kendilerini güvende hissetmediğini söyledi. Sözleşmeliden kadroya geçişte uygulanan üç yıl şartını eleştiren öğretmenler, bu şartın aile birliğine zarar verdiğini vurguladı.

Araştırmada, sözleşmeli öğretmenlerin talepleri de şu şekilde sıralandı:

  • Sözleşmeli aday öğretmenlik kaldırılmalı,
  • Sözleşmeli öğretmenlere kadrolu öğretmenle eşit haklar verilmeli.
  • Sözleşmeli öğretmenlik süresi düzenlenmeli.