İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan davaların sonuncusu bugün görülecek. Kadınlar bir kez daha Danıştay 10. Dairesi’nde bir araya gelecek. Sözleşme için son karar ilerleyen günlerde açıklanacak.

Sözleşmeye sahip çıkmanın vakti!
Fotoğraflar: DepoPhotos, DHA, İHA

Haber Merkezi

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından itibaren ülkede 300’ü aşkın kadın erkekler tarafından katledildi, yaklaşık 300 şüpheli kadın ölümü meydana geldi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınlar sözleşmeden vazgeçmiyor. Sözleşmeden çekilme kararına karşı açılan davaların sonuncuları bugün Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek. Danıştay savcısının önceki duruşmalarda “Cumhurbaşkanı kararı aykırı” dese de kadınlar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi için son karar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Kadınlar bugün bir kez daha Danıştay’da “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek haykıracak.
İktidarın ve gericilerin hedef aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı sadece faillere yaradı. 27 yaşındaki Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’nın “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi iyi oldu” cümleleri ise katillerin aldığı gücün özeti oldu.

‘Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçu’ndan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan katil Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimine karşı ülke ayakta. Kararın açıklandığı pazartesi gününden bu yana kadınlar meydanlara çıkarak kararı protesto etti, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacaklarının vurgusunu yaptı. Kadınlar, "Öldürülen ve şiddete uğrayan tüm kadınlar için adalet istiyoruz" dedi.

BABADAN OTURMA EYLEMİ

Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin 4 Temmuz’da Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemine başlayacak. Baba Gültekin, karar sonrası yaptığı açıklamada hukuk mücadelesini sürdüreceğini belirtmiş, “Türkiye’de adalet yok, ölmüş” demişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gültekin davasıyla ilgili önceki gün istinafa dilekçe verdiklerini belirtti. Yanık, "Sonuna kadar süreci takip edeceğiz. Haksız tahrik uygulanmaması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Bu davada haksız tahrik yanlış bir değerlendirmedir. Bir hukukçu olarak söylüyorum faili cesaretlendiren bir eylemdir” açıklamasında bulundu.

CİNSEL SALDIRIYA 9 YIL HAPİS

Ankara’da, 23 yaşındaki veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırı iddiasıyla tutuksuz yargılanan hayvan hastanesi sahibi Prof. Dr. Hasan Bilgili, ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükümle birlikte sanığın tutuklanmasına karar verdi. Yardımcısı Serkan Durmaz ile delilleri yok etmekle suçlanan Dr. Hüseyin Şenyurt ise beraat etti.

Hasan BilgiliHasan Bilgili

Veteriner Prof. Dr. Bilgili, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde öğretim üyesi olduğu 2019 yılının Nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.›ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı, daha sonra savcılık tarafından resen tahliye edildi. Olayla ilgili idari soruşturma kapsamında üniversitedeki görevinden alınan Bilgili ile yardımcısı veteriner hekim Serkan Durmaz hakkında ‘nitelikli Cinsel Saldırı’, ‘cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma’, ‘tehdit’ ve ‘hakaret’; Ç.B.’nin olay sonrası götürüldüğü jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında da ‘delilleri yok etmek’ suçundan dava açıldı. Duruşmanın ardından karar protesto edildi. Medyascope’a açıklamalarda bulunan Avukat Aslı Koçak Arıhan, “Hasan Bilgili’nin tutuklanması yüreğimize su serpti ama diğer iki sanık hiç ceza almadı. Elimizde birçok delil vardı. Suç gerçekleşti ama kimse karartmadı mı? Hukuk mücadelemiz sürecek” dedi.

SALDIRGAN TUTUKLANDI

Konya’da sözleşmeli er Sabit Türk, 1.5 yıl önce kendisinden ayrılan 28 yaşındaki Merve Küçüktekin’in yüzüne yanıcı sıvı kimyasal madde attı. Ağır yaralanan Küçüktekin tedavi altına alındı. Olay sonrasında kaçan ve polis ekiplerince gözaltına alınan 26 yaşındaki Sabit Türk, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sabit TürkSabit Türk

UZAKLAŞTIRMA KARARI KORUMADI

Isparta’da Ayhan Yılmaz adlı erkek, kendisinden ayrılan Rabia Aydınlı’yı katletti.

Rabia AydınlıRabia Aydınlı

Katil olaydan sonra kaçtı. Kadının 16 Haziran’da erkek hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Aydınlı’nın 2 aylık hamile olduğu ve bebeğin de hayatını kaybettiği öğrenildi. Kadının cenazesi Akyol Mezarlığında toprağa verildi.

ŞÜPHELİYE 15 YIL HAPİS İSTEMİ

Kocaeli’de, 23 yaşındaki Sedefnur Çağlar’ın, 7’nci kattaki evin balkonundan şüpheli şekilde düşüp ağır yaralanmasıyla ilgili savcılığın dosyası tamamlandı. Fiziksel ve psikolojik sağlık problemlerinin engeli nedeniyle Sedefnur’un ifadesi tutanağa geçirilmedi. 9 Ocak’ta meydana gelen olayla ilgili Çağlar’ın şüpheli polis memuru arkadaşı Ahmet Ata hakkında ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıl hapis cezası istendi.

Ahmet AtaAhmet Ata

Sedefnur Çağlar, polis memuru arkadaşı Ahmet Ata ile arkadaşları O.Ç.’nin evine gitti. Çağlar, sabah saatlerinde şüpheli şekilde 7’nci kattaki dairenin balkonundan düştü. Hakkında idari soruşturma da başlatılıp açığa alınan polis memuru Ahmet Ata, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ iddiasıyla tutuklanıp cezaevine gönderildi. Ahmet Ata’nın Sedefnur Çağlar’ı balkondan itekleyerek aşağıya düşürdüğü şüphesiyle dava açmaya yetecek kadar delil olduğuna kanaat getirilerek, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Sedefnur ÇağlarSedefnur Çağlar