Erdoğan, Türkiye’yi dinlemeleri ortaya çıkan ABD, Almanya ve İngiltere’nin liderleriyle pek samimi görüştü

Sözü ‘dinlenen’ lider!

NATO Zirvesi’ne gitmeden önce Türkiye’ye yapılan dinlemeler için ABD, Almanya ve İngiltere liderleriyle konuşacağını söyleyen Erdoğan dün liderlerle görüşmeler yaptı. Görüşmelerin içeriğine dair bir açıklama yapılmadı. Verilen fotoğraflardaki samimiyet ise dikkat çekti.

ABD, ALMANYA, İNGİLTERE
Erdoğan önce Almaya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, Almanya Şansölyesi Merkel’in yanında da Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier hazır bulundu.

Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı David Cameron’la bir araya geldi. İngiltere Başbakanı Cameron’ın yanında Savunma Bakanı Michael Fallon hazır bulundu.

Erdoğan akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşme, TSİ 17.05’te başladı.


“GÜLEN’İ İSTEYECEĞİM” DEDİ
Erdoğan’ın NATO Zirvesi’ne giderken yanındaki gazetecilere yaptığı açıklamalar dün basında yer aldı. Buna göre Erdoğan, ABD Başkanı Obama’dan Fethullah Gülen’in iadesini isteyeceğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “Biz de tabii Amerika’dan madem bir stratejik ortağız, madem bizim aramızda bir model ortaklık var, siz nasıl bizden zaman zaman bazı teröristleri istiyorsunuz biz de size veriyorsak, şu anda biz de size diyoruz ki, böyle böyle... Ya bunu deport (sınır dışı) edin ya da verecekseniz bize verin.”

YA ABD’NİN DİNLEMESİ
Erdoğan’ın gazetecilere yaptığı açıklamalarda ABD’nin dinleme yaptığından bahsetmemesi dikkat çekti. Bu durum Erdoğan’ın Obama’ya dinlemelerle ilgili yüksek perdeden bir tepki veremeyeceğini gösterdiği şeklinde yorumlandı.

***

“IŞİD’in suçlusu Suriye” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyadan Türkiye’nin bölgedeki cihatçılara destek verdiği eleştirileri sıkça yapılırken NATO zirvesinde yaptığı konuşmada IŞİD sorunu için Suriye’yi suçladı.

Erdoğani yaptığı konuşmalarda NATO’nun Azerbaycan’a verdiği sözlerin yerine getirilmesini istedi. Öte yandan Afganistan’a destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan Ukrayna’ya da verilen desteğin artacağını vurguladı.

Erdoğan, Cardiff Kalesi’ndeki Kuzey Atlantik Konseyi Çalışma Yemeği’ndeki konuşmasında da Irak, Suriye ve Ukrayna’daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Erdoğan, “Suriye ve  Irak’ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül  bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğine” vurgu yaptı. Erdoğan, “Şam  rejiminin yaptıklarına seyirci kalınması neticesinde bölgede ortaya çıkan kaos ortamından yararlanan terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji  geliştirilmesi gerektiğini” söyledi.